2018-08-12 73 浏览
响酒店想食个质素好少少的自助晚餐真系越来越贵,反观《九龙维景酒店》的自助晚餐的价格相对地便宜,而且主题真系好吸引,因为「海胆、鹅肝、燕窝」三样嘢都系我好喜欢食的,来到当然要揾个靓位,再行个圈睇吓有咩食先啦~行咗个圈,选择都唔系少架,其实对正大门口就摆放了多款甜品啦~在甜品区后面绕了一圈,热呼呼的主菜飘出阵阵香味,两边仲有沙律吧、寿司刺身区同埋海鲜区。但最多人排队的就系近窗的区域,因为有大厨即席炮制热辣辣的美食。Cherli 见状梗系要排埋一份啦~ 原来最抢手的一定系煎鹅肝。块块鹅肝都系很厚身,入口即化,混合一份微煎的香味,Encore 咗数次喔~食食吓鹅肝,职员便送每人一份马粪海胆。老公见到已经变咗对心心眼出来啦~ 而我试著职员介绍的方法,以紫菜包著海胆一齐食,外面脆而里面香滑无比。另外,沙律也很 fresh,食完海胆再吃,清清味蕾再尝其他食物。呢两味已经咁精彩,梗系要试埋其他的食物啦~老公好贴心的,为 Cherli 拎鲜橙汁同埋龙虾汤,仲有一连串的美味,大家都食到 Lam Lam 脷呀~食过咁多主食,当然系甜品时间吧~来到呢度,梗系要试吓主题的燕窝蛋挞啦~ Wow~ 燕窝真系好足料架

食食吓鹅肝,职员便送每人一份马粪海胆。

呢两味已经咁精彩,梗系要试埋其他的食物啦~

食过咁多主食,当然系甜品时间吧~
来到呢度,梗系要试吓主题的燕窝蛋挞啦~
Wow~ 燕窝真系好足料架,加埋滑滑的蛋香,味道唔会太甜之余,又有啖啖燕窝的咬口,真系好满足呀~

蛋挞同鹅肝一样,我都有 encore 到架~
而我都启动了另一个胃,包容了一部份的甜品,其中包括见到必食的朱古力喷泉,yummy yummy~

而老公声称叫我唔好食冻嘢,话帮我食咗杯 Movenpick 朱古力味雪糕 呀~
仲要好得戚咁一啖都唔留俾我~ T.T

不过经理都好好人~ 主动帮我哋拎咗碟水果,仲话有嘢要帮手拎的话可以揾佢,呢度的服务真系好好呀~

后记︰
以每位 HKD$398 的价钱,有无限量供应的鹅肝同埋燕窝蛋挞,仲有咁好的服务,实在系太好啦~
2018-07-13
  • 海胆、鹅肝、燕窝