2018-01-30
平时小妹都会同屋企人久唔久饭食下素食。今次经友人介绍嚟到一间位于深水埗「品莲素食」,西九龙中心附近,位置不太难找。新开张优惠有9折,一于带屋企人嚟试下。舖头不算大,大概10张枱,坐得都舒服。但平日晚上嚟已经满坐,好彩一早打电话订咗位。我地一家6口一共叫咗,一炒饭,一伊面跟七个𩠌价钱平,每碟都大份。我地5位大人都食唔哂。眼见好多食客都食唔哂打包。下面系我地点既菜式同价钱,价钱未扣9折嫁。咕噜肉咕噜肉系小妹最爱,岀街叫𩠌食饭必定点!今次嚟到斋舖当然要点!肉的口感跟肉一样,如果唔话我知系食紧斋我会以为自己食紧肉!惊喜万分斋卤味酸斋酸味唔够,但都ok。如果需要加热,舖头可以用微波炉叮反热。沙汁伴鲜准山味道似沙拉骨,入口先有浓浓的沙拉酱,再咬一口准山粉粉的口感,配搭好新鲜,感觉清新健康蜜汁香脆莲藕饼外面煎至香脆,材料丰富,口感实在,每一口都有莲藕崧子鱼翅蛋白炒饭 家人大赞炒蛋白炒饭够香味道够,系我一家人最欢迎的。鱼翅以粉丝代替,配上崧子,蛋白,杂菜粒炒。小妺最爱是炒饭中的崧子,味道更新鲜。椒盐猴皇菇煎炸食物几时都受年青人欢迎。椒盐味道香脆,但猴皇菇并没有炸至干身,口感爽脆!推!手工香酥竽头卷没太
新开张优惠有9折,一于带屋企人嚟试下。
咕噜肉
咕噜肉系小妹最爱,岀街叫𩠌食饭必定点!
今次嚟到斋舖当然要点!
肉的口感跟肉一样,如果唔话我知系食紧斋我会以为自己食紧肉!
惊喜万分
斋卤味
酸斋酸味唔够,但都ok。
如果需要加热,舖头可以用微波炉叮反热。
沙汁伴鲜准山
蜜汁香脆莲藕饼
外面煎至香脆,材料丰富,口感实在,每一口都有莲藕
崧子鱼翅蛋白炒饭
家人大赞炒蛋白炒饭够香味道够,系我一家人最欢迎的。
鱼翅以粉丝代替,配上崧子,蛋白,杂菜粒炒。
小妺最爱是炒饭中的崧子,味道更新鲜。
椒盐猴皇菇
煎炸食物几时都受年青人欢迎。
椒盐味道香脆,但猴皇菇并没有炸至干身,口感爽脆!推!
手工香酥竽头卷
没太大惊喜,跟一般竽头鱼般,但加入干咸紫菜,味道配合刚好。
干烧什箘伊面
家人大赞炒,至于小妹就大赞真烧伊面。
但什箘配料辙少,味道好味过大酒楼。
大盆花菜
椰菜花外表经过煎香配上红青椒及香肠,午餐肉。
香肠午餐肉当然唔系肉,系以斋代替,但味道真的跟肉一样,太神奇。
整个大分花茶味道十足
小妹同家人都好满意,平时生活食得大多网,久唔久食大斋可以令自己感觉新鲜啲,健康啲。而家斋菜款式万千,可以说想都咩菜式都可以做到,味道亦能煮成跟肉的一模样。所以食斋都可以食得好丰富。
但感觉味精较多,食完饭,口干干的