2021-11-15
黎到呢间北海道食堂, 一听就知系日式放题啦, 但特别嘅系呢度全部嘢都即叫即煮, 就唔会好似出面放题咁, 上到枱啲嘢都冻晒啦。 呢度仲有铁板同串烧, 食物种类多元化, 都算系一间唔错嘅日式放题。今次叫咗极盛放题呢个餐, 一呢就畀咗个虎虾铁板烧, 虎虾够晒大只, 而且中间开咗刀, 卷埋咁上枱好有气派, 调味够晒惹味。到刺身方面, 除咗一般嘅三文鱼,甜虾,油甘鱼之外, 佢最特别嘅系有白肉豚同埋剑鱼, 呢两款鱼食落好特别, 味道够晒入口即溶。 刺身上到枱, 排列得好好, 见到师傅都有心机去摆碟, 刺身色泽都唔错, 够晒新鲜。串烧方面, 种类都几多, 上到枱,好有居酒屋嘅感觉, 串烧都系即叫即烧, 上堂仲系热辣辣, 够晒惹味。天妇罗方面, 炸粉份量啱啱好, 都系即叫即炸, 所以上枱食落仲系好香脆, 种类都唔少, 虽然等得耐啲, 但系质素有保证。