2021-10-18
去沙田行街,晚餐时段人好多,唔知食咩好。想食啲唔系太贵嘅嘢,老公提议去食宜家家私。我哋行到去已经七点三十分,𠮶条龙好长。现在揾位好啲,以前要自己揾位,现在排队就有职员安排入座,唔使逼到间餐厅咁多人,等位好似有效率啲。因为我系低碳饮食,所以出街成日都好难揾到食物。 原来宜家家私都几适合低碳饮食嘅人士。有椰菜花饭、有扒、沙律等等。不过可能餐厅定价比较相宜,所以人都好多。我哋排排下才发现原来餐厅系八点半闩门,门口嘅职员话畀我哋听八点半厨房就收炉,所以要尽快叫食物。 排咗半个钟终于可以入座啦。因为已经八点,好多食物款式都冇晒本来想食牛扒同埋三文鱼椰菜花饭,都售罄了。最尾叫咗个酥炸咸猪手、十粒瑞典肉丸、迷迭香蒜蓉烤猪鞍配焦糖香桃南瓜蓉。迷迭香蒜蓉烤猪鞍配焦糖香桃南瓜蓉猪鞍比较鞋口,配菜款式比较多,香桃系罐头货,南瓜蓉食落有啲红枣味,唔系太甜,成个配搭麻麻地。瑞典肉丸以前嘅肉丸有果酱,而家冇咗,少咗一份甜味。不过肉丸仍然保持浓味、松软, 冇退步。酥炸咸猪手咸猪手外皮炸得好松脆,比起烧肉舖嘅烧腩仔更加脆。 里面仍然保持肉汁, 质地柔软是不错的选择。德国酸菜真系好酸,不过对肠胃好,所以都食晒。呢个 价
迷迭香蒜蓉烤猪鞍配焦糖香桃南瓜蓉
瑞典肉丸
酥炸咸猪手
呢个 价钱真系好抵食。