2017-10-31
一大班朋友约食饭,有人提议北角食私房菜。所谓私房菜其实系喺市政大厦嘅熟食中心。中午做普通午市,小菜,碟头饭。夜晚就会做预订私房菜。 我哋根据老板介绍,拣咗款有拉斯维加斯蟹粥嘅菜单。$2680 (一至五)$2880(六日)共12道菜。✨古法滋补桑拿虾, 就系将啲虾放喺锡纸上面, 加啲圆肉杞子一齐整熟。其实就普普通通, 虾亦唔系特别新鲜。✨ 到我期待嘅海底椰杏汁猪肺汤。系有杏汁味 ,但系就好似净系得很杏汁味咁~~ 有点失望。✨ 到今日嘅重头戏 阿拉斯加蟹粥。蟹的确系好大只,份量足够, 咁大只蟹其实成本都唔平。叫做粥,其实好似饭仔咁,食一碗就好饱。系老板特登煮得稠啲既,因为要晾得起只蟹。蟹粥以为系会有蟹味,但其实系同蟹分开煮嘅。粥底佢用鱼仔嚟煮但系其实食得出有啲味精,又唔系特别鲜甜。 老板好热情成日出嚟打招呼又会亲自介绍菜式, 临尾又会攞啲道具出嚟,俾每一位客人戴上帮佢哋影相。 又会播音乐,好有气氛~~食物系好够份量,一大班人去食饭坐下聚下👌,食物亦有落本,可惜真系煮得一般,每人差不多二百五十蚊,我觉得真系唔值。
我哋根据老板介绍,拣咗款有拉斯维加斯蟹粥嘅菜单。
$2680 (一至五)
$2880(六日)
共12道菜。
✨ 到我期待嘅海底椰杏汁猪肺汤。
系有杏汁味 ,但系就好似净系得很杏汁味咁~~ 有点失望。
✨ 到今日嘅重头戏 阿拉斯加蟹粥。