2022-02-13 284 浏览
之前经过后巷,发现有新开小店,见佢装修都几别致,带有复古味嘅洋式日本餐厅feel,而且新装修,又干净整齐,所以等老公放假就即刻去试一试。我地一家三口,叫左两道菜式,其中一道就加$22升级做套餐,包括有是日餐汤+前菜+饮品,另外再追加吉列炸虾(我个女话想食虾,所以特别追加俾佢)等左一阵,好快就上咗个餐汤同前菜个汤估计系南瓜忌廉汤,味道尚可啦,有别一般南瓜汤,南瓜味唔太重,饮到最后就觉得有啲太咸,咸到喉咙有些少唔太舒服,但又唔算太严重嘅。至于前菜,味道不过不失,虽然腌制过,但又唔会太咸,口感爽脆,我个女就几中意啲红萝卜嘅。第一道菜式:Ado's 自家手打日式汉堡排 (此道菜式会跟随白饭奉上)摆盘唔错,好有日式西餐feel,但我第一睇见到嘅感觉就系份量有啲细,同埋啲酱汁就俾得有啲小气,个伴菜沙律啲沙律酱真系小得有啲可怜 至于主菜汉堡排都俾我预期中细件,味道系ok嘅,但未至于好突出。第二道菜式: 蛋包饭蛋包饭个蛋都做到流心嘅效果,饭亦都做到日式蛋包饭嘅味道,但酱汁方面都唔多够啰,由于之前都食过日本出名嘅蛋包饭,人哋啲酱汁真系多到满泻,所以就对哩个蛋包饭有啲失望啰至于追加嘅炸虾都系不过不失,冇咩

等左一阵,好快就上咗个餐汤同前菜
前菜

自家手打日式汉堡排

第二道菜式: 蛋包饭

至于追加嘅炸虾都系不过不失,冇咩特别,但追加一只都要$18,如果唔系我个女想食,我真系未必会叫。

总括嚟讲,味道未算突出,份量黎讲,相信一般女仔应该系足够嘅,但男士就可能只够顶到肚饿,未至于系食到饱。我同我老公都一致认为酱汁方面真系可以慷慨啲,俾多少少啰。
真心觉得,如果佢想系大围嘅食店突围而出,相信要系味道同菜式上要花多啲心思。
2022-02-12
用餐时段