板神鉄板燒日本料理 (信和廣場)

God of Teppanyaki (Sino Plaza)
衬住中秋同屋企人食餐好,见餐厅系weekend有个指定2人套餐,叫第二set半价,即系3送1,咁就book位试吓。环境系舒服新净既,我地被安排坐大房,分开两边,每边两张铁板烧枱,坐12人,即刻整个大房坐左24人。 虽然间房好大既,但12人一排感觉有啲迫。个二人餐都多野食,包括:1. 前菜沙律2. 刺身三点 (深海池鱼 / 帆立贝/ 赤身) - 正常发挥3.鲍鱼 - 鲍鱼好弹牙,有啲微微既海水咸味。4.白鳕鱼 - 鱼肉系好雪白,但无乜油份,肉质有啲实。5 . 野菜 (红甜椒 / 露荀 / 小蘑菇/ 粟米芯) - 红甜椒好甜,但其他好一般,同埋每样得一细件6. 龙虾配虾膏汁 - 是日MVP !新鲜龙虾肉质好弹牙,个虾膏汁好浓好香,同龙虾肉极配合👍🏻7. 牛肉厚烧 / 薄烧 - 因为唔想食得太油腻,所以无拣A5和牛,拣左美国牛薄烧同澳洲和牛厚烧。 薄烧好食过厚烧,可能厚烧唔够热,同埋旧肉有少少靭。8. 炒饭- 入面有啲肉碎同虾碎。略嫌唔够调味,淡咗啲。9. 龙虾头面豉汤 - 正常发挥10. 焦糖多士 - 虽然见住佢落劲多牛油同劲多糖 ,但甜品都系越邪恶越好食既 。烤到脆脆,有啲食紧蝴蝶酥咁1

个二人餐都多野食,包括:
1. 前菜沙律
3.鲍鱼 - 鲍鱼好弹牙,有啲微微既海水咸味。
4.白鳕鱼 - 鱼肉系好雪白,但无乜油份,肉质有啲实。
8. 炒饭- 入面有啲肉碎同虾碎。略嫌唔够调味,淡咗啲。
9. 龙虾头面豉汤 - 正常发挥
11. 咖啡/ 奶冻

讲段令到成个用餐体验减分既小插曲。
知道餐厅都旺场,预早差唔多1个月book位,但到8月尾收到餐厅通知话公司都分时段,12:00-1:45: / 1:45-3:00。 本身book左一点 ,变左无啦啦要改之后既schedule 去就依个突如其来嘅改动😩

到用餐日,由于一场紧贴住下一场,师傅节奏明显偏急。 其实食铁板烧有部份都系想睇师傅席前 “表演” ,但sorry啦,我地净系觉得师傅好急赶进度feel。最后炒饭,汤,焦糖多士同咖啡系一次过上,同时连埋张单 ,当时未到1:30。 虽然佢无话我地够钟要走,但唔驶讲大家都明啦!

以佢午餐人均差唔多$650+ /位 (仲要系折扣后) ,其实都算系一个偏进取既收费,但又分时段,又食到咁赶,真心觉得性价比好一般。 明白疫情下餐厅系难做,但比依个价钱食lunch,应该揾到更好既选择。
2022-09-11