2022-09-18
呢日同朋友行经大角咀港湾豪庭,见到商场角落呢间新餐厅做紧下午茶点心特价,见价钱唔贵就入去试下啦。 被安排坐近窗卡位,落地大玻璃望到街景,感觉好写意。 我地主攻下午茶精选: 💫田园野菌炆米:好够味。米粉Q爽。个人认为可以再炆耐少少。分量超多,两个人share 好够食!💫古法马拉糕:又松软又有弹性,口感软熟干身。💫菘子素粉果:粉果皮烟韧, 葱,菘子,花生,芹,芫茜各款馅料味道丰富。💫五福临门点心拼盘🥢瑶柱鲜虾菜苗饺:饺皮够薄弹牙,饀料入味,菜苗翠绿新鲜。🥢烧卖啖啖肉无乜肥猪肉,肉质几弹牙。🥢潮州粉果同菘子素粉果一样,粉果皮烟韧,好足料,口感丰富。🥢两款包都系的的式式,流沙包一撕开咇晒啲咸蛋黄出嚟,咸蛋味好浓;蚝皇腩叉叉烧包入面个叉烧系半肥瘦,唔会过干或者得肥肉,蚝汁爆酱,食得好满足。 💫街边车仔肠粉:皮够薄同滑,不过稍为淋咗啲。💫花生糖不甩:用咗姜糖水去煮个糯米团,味道唔会「死甜」,有淡淡嘅姜味,再加上椰丝同粗粒花生,口感软糯有咬口。点心选择同普通酒楼差不多,价格仲好亲民,午市茶介$5/位,下午茶只收$3/位😱,另外下午茶有十几款点心做特价即叫即蒸,,店员都好nice,行过不妨一试。
被安排坐近窗卡位,落地大玻璃望到街景,感觉好写意。
我地主攻下午茶精选:
💫古法马拉糕:又松软又有弹性,口感软熟干身。
💫五福临门点心拼盘
🥢瑶柱鲜虾菜苗饺:饺皮够薄弹牙,饀料入味,菜苗翠绿新鲜。
🥢烧卖啖啖肉无乜肥猪肉,肉质几弹牙。
🥢潮州粉果同菘子素粉果一样,粉果皮烟韧,好足料,口感丰富。
💫街边车仔肠粉:皮够薄同滑,不过稍为淋咗啲。