2020-05-18
我好少写食评,但今次真系忍唔住要写,同我平时一定会相机食先,但呢次相机都唔想食先。而卖相真系同其他食评post 的差唔多。话说男友妈妈话想帮衬黄店,就拣左呢间餐厅。叫左四个餐,餐汤面包都麻麻地,不过呢啲唔多讲,反而想知点解叫汉堡包餐有汤无餐包,虽然个包都唔太好食,但都觉得好奇怪叫包餐无餐包。🙃叫左两个意粉,一个黑松露意大利饭,一个牛肉汉堡包。一个意粉系蒜香蚬肉意粉,都算系简单易煮的。赞系份量系大份的,但系...第一啖食个蒜蓉味,系似用李x记𠮶啲蒜头,二系啲蚬肉有雪味,三系啲意粉”淋”左啲同意粉本身质素都一般。如果收费系40-50 蚊,以上三点系无问题,但如果我俾108蚊(唔知有无加一,点解唔知?系后面有讲) 我就觉得好唔值。😌我食左两啖无食。另一个意粉系青口意粉(HK$128) 我食左一啖就无食,都系咁啦,好咸,完。鲜唔鲜味唔多讲啦。🙃到我叫𠮶个芝士牛肉汉堡(hk$98), 个包一般,无咩特别评价,但我记得包唔系热的。🙄 但我唔想同面包好食𠮶啲比较,所以跳去个肉到讲,个肉系无牛肉味,同又系好咸。🤭 唉...而我食得最多系幼薯条,唔系因为好食,系我钟意食香口食物。做得唔好个位系炸到好干厚
到我叫𠮶个芝士牛肉汉堡(hk$98), 个包一般,无咩特别评价,但我记得包唔系热的。🙄 但我唔想同面包好食𠮶啲比较,所以跳去个肉到讲,个肉系无牛肉味,同又系好咸。🤭 唉...而我食得最多系幼薯条,唔系因为好食,系我钟意食香口食物。做得唔好个位系炸到好干厚粉咁。系好脆丫,但食唔到薯仔啰,可能你会话,幼薯条当然会少啲薯仔啦,但真系好食𠮶啲幼薯条系炸到皮薄馅靓,就算幼都食到系薯仔黎。😌希望大家明白我的意思。
最后系黑松露意大利饭,赞系好大碟,一定够饱,但系,完全唔系意大利饭黎,似系黑松露忌廉烩饭。🙈 由于我钟意食忌廉,所以我系食左三啖。😉
饮品叫左樽装酒,所以无特别comment。
听男友讲返原来埋单系无俾单我地,行埋黎讲个银码,因为我地都觉得系500蚊到都啱数,所以无理到,同唔系我俾钱,所以我唔知系有无加到一。
其实食物唔系真系咁差,但收120 up一个人希望有返少少质素。返到屋企睇返lunch menu 大约60蚊一个餐,呢个价就接近今晚晚餐的食物质素。
Btw 我返到屋企到瞓前饮左劲多水,唉.... 我谂呢啲身体反应无得呃啦吧?
我系真心想餐厅改善下先写咁大篇文,完全无恶意。😌 希望可以认真有原则地制作食物。
查看之前的留言 ()