2016-10-23
跟朋友们相约周末郊游,唔想又入长洲南丫岛,朋友话杂志介绍呢间远离尘嚣既cafe,可以系森林环境下用餐,感觉好relax,所以就决定是日安排大埔一日游!一去到,真系好多人!满座要等位!唔知几多人同我地一样慕名而来?我地坐巴士入,其实都算方便,大马路落车行一阵就到,有d人系自驾黎,现场有停车位但不多。过一阵就有位,安排我地四人坐系一把坐地大风扇前面,张枱设计本身得3张椅子,对正风扇前面个位本身无椅子,临时加一张比我地。我哋觉得好危险,因为我哋四个女仔都系长头发,坐正喺大风扇前边𠮶个如果往后靠,d头发好易zip入去风扇度。我地打算照坐,但将张枱移前d,但老板娘(?)叫我地唔好移,仲话坐起风扇前面𠮶个唔往后靠就唔危险😑😑😑😑😑 我哋几经要求再等位换枱,最后张枱换成二人入坐,及后我哋留意个张枱最尽都系比三个人入座,可能当时排队只有我哋系四个人,其余都系两个人,先咁安排,但我觉得安排好差。食物方面,全部散叫,没有set Menu。本身想叫burger ,但卖晒。最后点左一份炸鱼拼薯角同炸洋葱圈。炸鱼是现成货,没什么特别。洋葱圈比炸鱼好吃,拎上手食都唔会感觉好油腻。饮品方面,我点左酸梅桔仔梳打,好似
食物方面,全部散叫,没有set Menu。本身想叫burger ,但卖晒。最后点左一份炸鱼拼薯角同炸洋葱圈。炸鱼是现成货,没什么特别。洋葱圈比炸鱼好吃,拎上手食都唔会感觉好油腻。饮品方面,我点左酸梅桔仔梳打,好似咸柠七的朋友,消暑解渴,粒酸梅仲好好食!
环境方面,同想像中好唔同,只不过在一片树木旁边有一间露天cafe而已!幸好餐厅防蚊设施做得很好,用餐到结束都没有被蚊子盯。而且餐厅有提供防蚊用品。
我觉得以食物质素及餐厅环境未至于要特地来朝圣,如果是附近居民及去开大埔的话,试一次便好。