2023-03-08 583 浏览
放工约左朋友系深水埗附近,朋友最近系网上睇到有呢间梳乎厘pancake小店,睇到相觉得好吸引就紧系要去试试啦🤩小店模式经营,店外有大概6个位置可以比客人堂食,我地都唔系住附近同埋梳乎厘pancake紧系即时食先好食所以一定系拣堂食。门外有menu睇,好快就已经拣左海盐芝士($45) 同埋焦糖花生($45)。海盐芝士就系平时茶饮店嘅芝士奶盖+咸蛋黄饼碎系面。一食个pancake好有惊喜,pancake好厚但超松软有蛋香,而芝士奶盖整得好好食!够杰身。饼碎虽然无咩咸蛋黄味但增加口感成件事好match! 焦糖花生系普通奶盖加焦糖同花生。呢个奶盖相对比较普通,焦糖味可以再浓d。由于海盐芝士太出色所以呢个相对较普通。menu仲有其他款式都好想试,期待下次再试其他味道同埋encore海盐芝士!