2021-09-30 119 浏览
新蒲岗多高质小店就系人都知嫁啦,今次就比我发掘到一间超级抵食而又专食海胆嘅日式小店😚 佢个名仲好得意咁叫自己做:海胆仔🤣 钟意食海胆嘅你就一定要睇埋落去啦!见到几乎每枱都会嗌呢一个菜式,我都忍唔住要嗌返份试吓!带子同海胆呢个组合虽然都成日见到,但咁大旧带子就真系唔系度度都揾到🤔 一啖啪落口真系好爽,成旧带子放入口已经充斥住成个口腔,而加上颇鲜甜嘅海胆,好满足🤤 如果海胆再多少少就完美喇😌呢个沾面同我想像中嘅有啲唔同,佢嘅沾面有啲似港式拉面,而面头就有唔少配料,烧过嘅虾仁同大量生菜同粟米,的确好港式🤣 以为都会唔好食,不过佢个海胆汁为佢加返唔少分,个汁都几杰身,挂到下汤之余,仲有淡淡海胆香,唔错😋 汁入面仲有一粒粒嘅海胆粒,不过如果价钱再平少少就会合理啲。除咗海胆,都要试吓佢嘅其他刺身嘅。我哋叫咗个刺身定食,包埋汤同沙律,仲送埋一大碗饭😆 无谂过呢个价钱食到咁多款刺身,仲要份量唔少,几乎每旧都成只手指公咁厚,性价比超高🤤 最好食系个三文鱼、带子同埋大虾,食落啖啖肉之余,仲几鲜甜添😋🔸 三文鱼腩寿司 $16见佢嘅三文鱼腩寿司咁平,即刻嗌返份试吓佢咩料🤭 点知又几出乎我意料,又几好味㖞🤪 新

倍化带子吞海胆

混合海胆沾面

刺身定食

🔸 三文鱼腩寿司 $16

见佢嘅三文鱼腩寿司咁平,即刻嗌返份试吓佢咩料🤭 点知又几出乎我意料,又几好味㖞🤪 新鲜得黎都几肥美,唔会好似啲放题店咁,得豆腐膶咁细,呢个都几值得嗌☺️

🔸 赤贝寿司 $22

而赤贝寿司我觉得亦都有额外嘅惊喜😆 平时喺出边食嘅赤贝通常都系细细块放喺旧饭上面,但今次呢间系大大块包晒成旧饭🤩 仲要非常之厚身,食落鲜甜爽口,相当唔错!

明太子鸡翼
身为明太子控,当然要嗌返份明太子鸡翼食啦🤣 呢个趁热食真系好唔错,内里好juicy下,而入面嘅明太子都唔少,又系啖啖肉,啱晒我呢啲食肉兽😜

烧物
烧菠萝
食到最后,我哋仲嗌咗啲串烧食吓,有烧冬菇($12)、烧墨鱼咀($18)、盐烧牛舌($28)同埋烧菠萝($18)。除咗个墨鱼咀普普通通之外,其余𠮶三样都好好食🤤 不得不提系佢个烧菠萝真系世界级😍 好似第一次食咁好味嘅烧菠萝,几乎冇渣之余仲要劲juicy劲甜,超推介!我哋最后仲encore多份添😚

富士山柚子梳打
日本嘅嘢饮通常都唔系好伏,所以呢个柚子梳打都系非常安全嘅选择,不过对比起佢啲嘢食,呢个就相对贵啲啦🤔 不过佢啲嘢食咁抵,嗌返支都冇所谓啦🤣

总括而言,呢间平民日式小店真系几高性价比👍🏻 嘢食超平之余,仲几高质,份量又够多🤤 搞到最后嗌咗好多小食,食到超饱😌 成餐饭都几满意,特别系蔗渣嘅价钱可以食到烧鹅嘅味道😛 下次再过去食一定会再encore佢个世界第一烧菠萝🥰

倍化带子吞海胆
混合海胆沾面