2024-01-29
-呢几日天气 好涷 更加岩晒走食热汤既食物🍜即刻谂起呢间荃湾小店 一黎系佢个名够晒记忆点同创意啦✨讲起荃湾 其实都系我好中意既地方☺️
因为香港小店真系越黎越小 难得可以仲揾到小型集中地 - 路德围🤩唔想成日都系只系商场食连锁既餐厅 所以都希望大家一齐支持下小店!! 🥳 砂窝醉药鸡米线 💰$68招牌菜!! 汤底系熬制嘅姜煮鸡酒,配料上仲有好多粒红枣,淮山,米粒同木耳😆另外有大大件黄油鸡既鲜鸡髀肉 鸡件,应该有成4-5块,咬落嫩滑有鲜鸡味😳
煮鸡酒味清淡,但也有鸡味同埋微微酒味 唔会话比D酒味抢过左鸡味呀👍🏼除左好食之余 仲有补身之行气活血既功效😗 砂锅胡椒猪肚鸡米线💰$68鸡汤味好浓郁,鸡汤味同胡椒味平衡得好好虽然胡椒好多 但绝对唔会抢晒d鸡味🤓猪肚方面都好爽口 同埋饮紧呢个胡椒猪肚鸡汤底真系好有暖苙苙既感觉🥰
仲有健脾、暖胃、散寒、止胃痛功效☺️ 砂窝鸡汤翅米线💰$68鸡汤滚烫,味道香浓 唔好睇小佢个汤底好似奶白色咁 以为冇咩味🙂好有惊喜!!汤底有好香鸡汤同清甜味,劲好饮 一啖即刻接一啖😋
仲有就系好足料~ 鸡件系用左鸡髀肉 肉质嫩滑,同时 翅嘅鲜味好出 都比我想像中多翅系入面 😙 砂窝
呢几日天气 好涷 更加岩晒走食热汤既食物🍜
即刻谂起呢间荃湾小店 一黎系佢个名够晒记忆点同创意啦✨
讲起荃湾 其实都系我好中意既地方☺️ 因为香港小店真系越黎越小 难得可以仲揾到小型集中地 - 路德围🤩
砂窝醉药鸡米线 💰$68
另外有大大件黄油鸡既鲜鸡髀肉 鸡件,应该有成4-5块,咬落嫩滑有鲜鸡味😳 煮鸡酒味清淡,但也有鸡味同埋微微酒味 唔会话比D酒味抢过左鸡味呀👍🏼
除左好食之余 仲有补身之行气活血既功效😗
砂锅胡椒猪肚鸡米线💰$68
猪肚方面都好爽口 同埋饮紧呢个胡椒猪肚鸡汤底真系好有暖苙苙既感觉🥰 仲有健脾、暖胃、散寒、止胃痛功效☺️
砂窝鸡汤翅米线💰$68
汤底有好香鸡汤同清甜味,劲好饮 一啖即刻接一啖😋 仲有就系好足料~ 鸡件系用左鸡髀肉 肉质嫩滑,同时 翅嘅鲜味好出 都比我想像中多翅系入面 😙
砂窝人参鸡米线💰$68
汤底饮落有微微嘅人参甘味, 融入咗浓郁鸡汤入面😍
人参鸡呢个组合其实真系冇得输 饮左3分之一汤先开始食个米线😏🤣
加埋好中意呢间店系因为样样都系真材实料 无论系边样汤底都一定有实物系入面~😌
有成半只鸡嘅份量 鸡肉嫩滑带点微甘味 吸晒D精华🤓
醉三鲜💰$75
三鲜别系有鲍鱼,虾同花螺 一黎到就闻到浓嘅酒香味😱🤩 食材都好新鲜,完全冇腥味 值得一试😊
虾肉爽口弹牙,鲍鱼又淋身又入味,螺虽然细细只但份量都多😚😛
总结一下 呢间小店真系性价比极高既滋补养生药膳餐馆😘
绝对会ENCORE再食同念念不忘餐厅😝
BTW一提系其实唔止米线配汤,仲有几多样可以简:米粉、粉丝、刀削面、白饭、银针粉或濑粉🙋🏼♀️🙋🏼♀️
醉药鸡 📍路德围8号启志楼地舖
#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐厅 #生日饭 #聚会之选 #美食餐厅推荐 #美食推荐 #份量班 #性价比餐厅 #荃湾 #荃湾美食 #药膳 #人参鸡 #米线 #荃湾小店