2018-09-28 3541 浏览
都好几个月没有出食评了,因为近排都爱上自己煮食,咁今日就系一个好好朋友生日,我真系念左好耐都念唔到食咩呀,于是就将念食咩e个艰难决定交左俾个厨师,即系厨师发办啦!Omakase ,经朋友介绍及再三推介下,推介了菊月町,好啦,既然系食家推介,咁就试下啦!打电话去book位啦!好彩有打去book 位呀,去到之后原来爆晒场,餐厅唔系好多位,20个左右啦,而装修都几靓,好有气氛,而我地就被安排左系bar位,可以睇下师傅煮野食,超正。咁我之后望完menu就选左个1100一位嘅厨师发办啦!等左大约10分钟左右,因为师傅都真系几忙,第一道菜就系我最爱嘅生蚝啦,师傅会逐个介绍,首先就系法国蚝,之后就系澳洲蚝,两只蚝都系好鲜甜,啖啖肉,而我个人就比较喜欢法国蚝,真系好鲜甜,好有蚝味。食完蚝之后就到左口鱼刺身啦,师傅另外安排左块盐板,然后就将刺身放系上面,我地就扫一扫之后食啦,真系唔同d, 鲜甜得黎加少少咸味,弥补鱼唔够味嘅不足,坚正。之后系深海池鱼,师傅话系时令鱼,唔系成日有,好厚切,食落去好有口感,而且鱼肉非常弹牙。食完之后又到另外一款时令鱼啦,金木鲷刺身,讲真,平时刺身都系三文鱼,吞拿鱼果d,一时间
食完之后又到另外一款时令鱼啦,金木鲷刺身,讲真,平时刺身都系三文鱼,吞拿鱼果d,一时间有咁多未听过嘅鱼食都真系几兴奋,金木鲷我觉得系较为有鱼味呀!鲜甜就只只都鲜啦!
之后就到凹贝啦,e个感觉上就无咩特别,可能系成日食啦,不过都真系几有口感,食落去好弹牙同好有鲜味。
之后就到生带子啦,同平时食带子寿司果d带子感觉上系完全两班咁样,e个生带子系超级新鲜,带子味浓沃,超有带子味,点少少芥辣真系一流。
之后就到中拖罗出场啦,师傅再放上一些金箔,贵气十足,食落去好香鱼油味,入口即溶,味道甘甜。
之后就系牡丹虾加上鱼子酱,鱼子酱是海中其中一种令人趋之若鹜的珍品,味道甘纯,而牡丹虾味道甘甜,味道非常夹。
北海道海胆,非常鲜甜,同我去日本食果d即开海胆味道完全系一模一样,令到我又想去日本了。
之后就系到铁板烧菜式出场啦,首先说系金鲷鱼,师傅就连皮一齐煎,佢话要一齐食,食落去就真系好有惊喜,d鱼皮好脆身,鱼鳞好爽口,第一次试到咁样嘅口感,佢话系季节性,唔系成日有的,之后就系龙虾同埋和牛出场啦,我唔记得影相,唔好意思
,师傅煮嘅时间系刚刚好,牛肉绝对系值得一赞。鲍鱼就非常新鲜同埋弹牙,我同我朋友都赞不绝口。
跟住就系玉子烧啦,系热食呀,玉子烧系师傅自己整呀,食落去同出面食果d完全唔同感觉,好香蛋味,同埋我都真系好少系热食,另有一番风味。
最后就系食寿司填饱个肚啦,不过其实之前食果d都已经好够饱啦,寿司大约有5至6款,最令我印象深刻都系果款芽葱寿司同埋竹甲鱼寿司,芽葱寿司好新鲜嘅感觉,竹甲鱼寿司就系师傅好似帮女仔鬓辫咁样整俾我地,最后食埋过日本哈密瓜就真系大完满啦。
最后间餐厅俾我感觉系虽然地方唔系好大,坐系吧枱,但俾我感觉系服务非常亲切,师傅每一道菜都会用心讲解,同埋非常卫生,因为你会系睇住佢点整,价钱方面性格比非常之高,我个人觉得非常值,因为可以食到好多高级食材,有机会一定会再去。