2022-04-23 544 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 鮨境 (铜锣湾)📍铜锣湾骆克道459-461号THE L SQUARE 20楼🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟众所周知我非常之钟意食厨师发板,之前朋友向我推荐左呢一间佢食过话几好食,所以就去试吓🥰位于铜锣湾L square,呢一幢嘢都有唔少美食呢😆既然系朋友推荐得,唔使谂啦,一定系嗌最贵嘅𠮶个套餐,应该都唔会惊有伏🤪营 Ei HKD1380前菜 • 刺身7款•季节料理1款 •寿司贯 • 汤 •甜品我认为呢个 set都算抵食$1400唔使就有7款sashimi仲有埋季节料理,而出面其他厨师发板未必可以食到平系冇用嘅,质素系点样先至系最重要😏头盘嘅日本南瓜煮、海哲、小女子已经令我好期待后面,因为食材处理得好好,有突出到原本食材嘅新鲜,小女子我之前食过几次,系一款好似梭子鱼仔咁嘅嘢,师傅同我讲返佢嘅学名其实系玉筋鱼呢!北海道毛蟹嚟自北海道嘅毛蟹非常矜贵,新鲜到极致,食落去每一啖肉都系好满足。活赤贝去到上枱果一刻都见到活赤贝微微收缩,趁机放入口,用那一咬,就食到佢极为爽蛋嘅口感,配上鲜甜贝汁,令人回味😋缟池鱼有睇我文章嘅读者,应该都知道我系深海池鱼王嘅忠实拥趸,缟鲹
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 鮨境 (铜锣湾)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

位于铜锣湾L square,呢一幢嘢都有唔少美食呢😆

营 Ei HKD1380
前菜 • 刺身7款•季节料理1款 •寿司贯 • 汤 •甜品

平系冇用嘅,质素系点样先至系最重要😏

北海道毛蟹

活赤贝

缟池鱼

有睇我文章嘅读者,应该都知道我系深海池鱼王嘅忠实拥趸,缟鲹嘅鲜美唔亲自食过嘅人系唔会知道有几咁令人陶醉。

水八爪
虽然简单,配上少少酱汁,就系完美。

梭子鱼

上面有提及过梭子鱼仔,估唔到之后就可以食到呢!梭子鱼肉油分极少,但鱼皮却油脂丰富,当然要配上只烧嘅烹调方法啦,配上少许香葱同埋姜蓉,又系令我忍唔住闭眼低叹。

吞拿鱼腩

大拖罗以紫苏花作为点缀,美观得来食落去鱼油味道同花香互相结合,编织出一段美妙嘅乐章。

季节料理系烧𫚕鱼鲛,稍微来一啲热食,浇上青柠汁,可以清一清口腔,迎接嚟紧嘅寿司环节😍

地金目鲷

鲜甜肥美,炙烧过油脂味更加香!

北海道帆立贝
肉质结实弹牙,帆立贝鲜甜嘅余韵喺口入边久久不散🥰

䲠鱼

呢款鱼我觉得味道系会比较独特,鱼皮的部分先烧,再浸冰水降温,有一种细腻滑溜嘅口感。

酢鲭鱼

食材处理得唔错,食落去酸味都系平均嘅。

赤身

有时食得太多大拖罗,都会怀念返赤身种鱼味😆整得好+靓嘅赤身都好无敌呢!!

赤鯥鱼
入口即化,非常嫩滑,带点焦香🧡

大呑拿鱼腩

切纹十分之靓仔嘅大toro呢🥰🥰不多解释,就系上天堂嘅感觉😋

海胆伴三文鱼籽

两样极为鲜甜多汁嘅食材唔好撞埋一齐之余,仲令到口感层次更加丰富,不得不提系,海胆真系入口即溶,每一啖都系幸福🥰

太饱嘅关系后面嘅汤同埋甜品都冇好好咁样品尝同埋影相,整体嘅体验都好良好,师傅亦都会好有礼貌好有耐性,食材质素同埋配搭都好得宜,总括来讲性价比都算唔错,朋友冇推介错😜

✨如果喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励喔✨