2021-07-23 1550 浏览
佐乐系我最钟意嘅日本居酒屋之一难得冷/热盘都咁好食💕 * * * *白子刺身-老公介绍先识食,即系鱼嘅生殖线,唔怕食内脏嘅人可一试,质地好滑口,加上葱粒同辣萝卜丝一齐食,好鲜味吞拿鱼刺身-夹埋上面嘅紫菜同山芋蓉一齐食,正👍🏻酒盗芝士-酒盗系腌过嘅鱼内脏,䶢鲜味,加上芝士一齐食系日本嘅传统食法。需要一提嘅系,唔系间间都可以整到咁好食,有时酒盗会太䶢,有时芝士会太硬,唔够滑身,佐乐就做得啱啱好👍🏻怕食内脏的人,可试呢个#杮干芝士,都几清新呢个豆腐嘅质地好有趣,外面有层脆脆地嘅外皮包住,外脆内软刺身拼盘-所有刺身都好鲜味👍🏻🤤第一次食鸡刺身,店员话系每日新鲜空运到港,系运生鸡来港后才㓥。香煎左外皮,配以葱同柚子楜椒一齐食,质感似硬身少少嘅鱼刺身,都几好食。好衬清酒。南蛮炸鸡-炸到啱啱好,鸡肉仍然好滑而且juicy山芋煎饼-口感松化,而且飘著阵阵山芋淡香👍🏻免治鸡串-呢个应该系我暂时食过最好食嘅免治鸡串,咬落去啲肉汁会涌出黎𠮶种,加上日本蛋汁中和返个油腻感,处理得相当好最后食左个生鱼粥,其实里面唔系好食到生鱼
佐乐系我最钟意嘅日本居酒屋之一
难得冷/热盘都咁好食💕

* * * *

吞拿鱼刺身-夹埋上面嘅紫菜同山芋蓉一齐食,正👍🏻

怕食内脏的人,可试呢个#杮干芝士,都几清新

呢个豆腐嘅质地好有趣,外面有层脆脆地嘅外皮包住,外脆内软

刺身拼盘-所有刺身都好鲜味👍🏻🤤

南蛮炸鸡-炸到啱啱好,鸡肉仍然好滑而且juicy

山芋煎饼-口感松化,而且飘著阵阵山芋淡香👍🏻

最后食左个生鱼粥,其实里面唔系好食到生鱼,可能已经煲到溶晒,但食得出好养生。本身食完咁多刺身,加上坐系冷气位,难免手脚冰冷,食完呢个粥就即刻暖返😂