2022-04-24
今日去咗九龙城闲逛,行到倦,5点几去咗咗宋皇台一间新开的泰式加港式的茶餐厅食下午茶加提早晚餐。呢个时间,午餐同下午茶餐都可以order,下午茶餐相当抵食。我同男朋友两人order 左1个午餐三个下午茶餐食餐劲。沙嗲牛肉包配沙律卖相有惊喜,都几靓,可以打卡。摆盆靓靓,下午茶来讲,相当有诚意。大大个,面包有烘底加上黑白芝麻,面包热辣辣好香脆,沙嗲牛肉有几大片,有咬口,沙嗲好惹味,而且酱汁好多,面包食落一啲都唔会干。港式沙律材料多,有蒟蒻,红腰豆,青瓜,红萝卜等等,味道香甜,微酸好开胃。炸虾饼拼鸡卷嚟到泰式茶餐厅梗系叫个泰式风味嘅小食。炸虾饼系虾丸造型,有两件,都几弹牙。鸡卷一共有四件,外脆内嫩滑。全部炸得好香脆,系新鲜即炸。海南鸡饭卖相不错,鸡肉去骨,啖啖肉,就算鸡胸位,也不会太嚡口。饭都有淡淡嘅黄姜粉味,饭粒粒粒分明。另外,仲配上泰式酱汁。越式生牛河性价比好高,$32包饮品。牛肉有两三块,超大,而且厚身。啲河粉好薄同滑,芽菜同洋葱嘅比例唔算多,但足够。越式汤底好够味,最欣赏系有好多炸蒜,同香葱,令到成碗粉好香。以呢个价钱食到呢个质素好满意。总括,呢间茶餐厅新开,好干净嘅感觉,食物质素亦都
沙嗲牛肉包配沙律
炸虾饼拼鸡卷
海南鸡饭
越式生牛河
总括,呢间茶餐厅新开,好干净嘅感觉,食物质素亦都唔错,下午茶餐性价比几高,食物都有诚意。