2023-11-03 64 浏览
性价比高平民上海菜馆🤩新北江系我心目中嘅天水围小型葵广,不过老实讲,近排开咗好多菜档同水果档,但都有好多有心嘅小店选择喺度开舖,走平民路线。平时好少留意到呢条小巷,咁啱见到有间新开嘅上海菜馆,价钱优惠,食物种类亦多,小店竟然有新鲜即整嘅小笼包,决定俾个机会试一试! 食遇上海料理地址: 天水围天湖路1号嘉湖新北江商场地下A93号舖电话: 95894878=====================粤菜嚟讲,我好钟意上海菜,佢冇北京菜嘅油腻,但要重口味又得,清淡又得,炒面煨面菜饭任君选择😋去得上海菜舖,花雕醉鸡系我嘅必选,其次就系担担面!呢度嘅花雕醉鸡有例牌同半只俾大家选择,我哋两个人食叫左份例牌,花雕鸡汁我带少少香甜,饮落唔会觉得呛口,食完旧鸡仲偷偷地不左几啖黎饮🙈唔错,稍为觉得如果在冻多少少就更好🧊担担面汤底嚟讲绝对系佢嘅主打,平时食担担面最怕就系啲面食到半路会淋哂,同埋个汤底变成好糊,一pat pat,呢间嘅份量好足够,要一碗两个人每人识到两三碗仔,亦冇出现面条好林嘅情况,而且我哋叫中辣味道啱啱好,汤底亦浓郁,值得一赞!👍🏻👍🏻我哋嚟嘅时间系晏昼3:30,咁啱系佢哋嘅午餐时间,午餐套餐
性价比高平民上海菜馆🤩

食遇上海料理
地址: 天水围天湖路1号嘉湖新北江商场地下A93号舖
电话: 95894878
=====================

去得上海菜舖,花雕醉鸡系我嘅必选,其次就系担担面!

担担面汤底嚟讲绝对系佢嘅主打,平时食担担面最怕就系啲面食到半路会淋哂,同埋个汤底变成好糊,一pat pat,呢间嘅份量好足够,要一碗两个人每人识到两三碗仔,亦冇出现面条好林嘅情况,而且我哋叫中辣味道啱啱好,汤底亦浓郁,值得一赞!👍🏻👍🏻我哋嚟嘅时间系晏昼3:30,咁啱系佢哋嘅午餐时间,午餐套餐会奉送黑白豆浆一支,$44嚟讲有碗大大份嘅担担面,一份酥炸上海排骨,同埋一支豆浆,觉得扺!

呢度嘅点心同甜品系即叫即蒸即制,估唔到一间小店都有小笼包,$32/1份有四只,皮薄爆汁新鲜热辣好味!😋😋我哋仲嗌咗锅贴四只,亦都系新鲜制造,热辣辣一有爆汁个底仲脆卜卜,扺食又好味!

食上海野又点少得菜饭?我哋叫咗蒜泥白肉菜饭套餐,多蒜重口味呢啲嘢啱晒我,不过食完个担担面发现自己眼阔肚窄,最后要打包收场,份量好足够不论系个饭定系啲𩠌,都食到满载而归,酱汁同蒜泥嘅配搭亦好好👍🏻

虽然小店嘅座位一定冇连锁店食上海嘢咁好坐㗎喇,不过呢间绝对系良心有心小店,大家黎开呢边不妨黎支持一下,私心推介系即叫即蒸小笼包同埋担担面!

#新北江美食 #天水围美食 #上海菜 #天水围上海菜 #小笼包 #担担面