2017-09-14
琴日同朋友庆生,由于最近食厌左放题之类,所以特意地book左呢间由厨师发办嘅日本菜,希望可以食到较高质嘅日本野呢间餐厅由我book枱果一刻已经比我一种好有心思嘅感觉,book果阵厨师问我地budget大概几多,有冇咩唔食,我就问佢budget每人400左右得唔得,佢都话可以(平时啲omasake都千千声)所以系未去餐厅之前印象已经非常好。去到嘅时候发现餐厅都比较远,入面位置唔多,装潢亦唔系特别吸引,但系我地在意嘅系食物嘅质素去到店员好热情咁简介左一次我地果晚会食嘅野。等左冇几耐就有前菜食前菜分别系芥末八爪鱼、鳗鱼同日本蕃茄加芝士,要由左至右咁顺次序食。我个人非常钟意日本蕃茄加芝士,芝士配合埋清甜嘅蕃茄,成个感觉好清新好开胃。之后就到刺身拼盘,有甜虾、带子、鲭鱼、三文鱼同海胆鱿鱼。店员好细心咁同我地讲解个食法同食嘅次序,我特别钟意个带子同三文鱼,带子上面加左青柠汁同少量盐,食落感觉好新鲜;三文鱼肥美得黎唔会太腻,而其他鱼生都非常新鲜,比起放题食到嘅果然出色好多!呢个野菜沙律有劲香嘅黑松露味,食落非常开胃。盐烧秋刀鱼系我成餐饭最喜欢嘅一道菜,秋刀鱼外层烧金黄色,非常香脆,食落有秋刀鱼特有嘅
呢个野菜沙律有劲香嘅黑松露味,食落非常开胃。
盐烧秋刀鱼系我成餐饭最喜欢嘅一道菜,秋刀鱼外层烧金黄色,非常香脆,食落有秋刀鱼特有嘅油香。店员同我地讲鱼嘅内脏先系精华,食落果真如此! 秋刀鱼嘅内脏有一种好独特嘅甘甜味,好好食! 食过呢条秋刀鱼之后发现自己以往系其他日式餐厅食嘅秋刀鱼都系不过如此。
之后就到寿司,厨师为我地准备左时令嘅鳗鱼牛油果卷,呢种创意小卷系其他地方都有食过,但系呢道嘅鳗鱼感觉较为肥美,同牛油果配合埋相当唔错。
最后就到荞麦冷面,个人觉得荞麦面嘅精髓在于酱油,而呢度嘅酱油同配料就调得非常唔错,酱汁有少少甜得黎又有浓郁嘅芝麻同芥末香,虽然有啲饱但系我都成碗食晒。
最后就到甜品,系handmade嘅朱古力蛋糕,朱古力味浓厚得黎唔会太甜,几岩我口味。
呢间餐厅令我最钟意嘅一点就系佢系设计相当有心思,会考虑到顾客嘅budget,喜恶同时令嘅食材等去设计菜单,虽然冇得比我直接选择食咩,但食到嘅野都令我好满意。感觉有啲似食紧日本怀石料理,用咁嘅价钱食到咁嘅质素,我觉得性格比相当高