2020-08-26 3973 浏览
📌 慢煮屋~观塘系观塘嘅工厦入面真系隐藏咗好多隐世美食😋而骆驼漆大厦更是美食嘅集中地🙌🏻所以下面电梯成日都打晒蛇饼🤭今次专登嚟到观塘支持良心小店💛入店之前都有量体温 同埋比店员用酒精喷晒全身✔️人流都唔算好多 可能因为我过咗lunch hour先到 完全唔驶等位😙装修系比较简陋 只有十多张小餐枱系工厦食堂格局坐得唔系特别舒服🤔不过环境都算干净明亮~而且唔收加一服务费 要自助装水小店主打慢煮 选择都几多🤩有五款丼饭 分别有牛肉、豚肉、鸡肉三文鱼同银雪鱼😋仲有冷热荞麦面、冻乌冬和不同小食( ´▽`) 1️⃣ 慢煮火炙牛腹扒丼 $𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)慢煮牛经过长时间嘅烹调通常价格都会贵啲🧐而今次呢间竟然$100内有找😍仲要送埋面豉汤 真系算几抵食!表面堆满左整齐切片嘅牛腹扒真系好吸引😍颜色粉嫩 份量算几多🐮肉质唔算好软稔 但又未至于好韧🤤上面仲有烤蒜蓉 黑芝麻碎同淋上日式烤肉酱汁再根据建议食法将温泉蛋捞匀一齐食🤙🏻味道都算唔错 但系无惊喜😕酱汁味道普通 味道偏咸🧂可能因为之前食过Sensory zero嘅澳洲M5+和牛肩肉温泉蛋饭觉得太好味😫所以
📌 慢煮屋~观塘

系观塘嘅工厦入面真系隐藏咗好多隐世美食😋
而骆驼漆大厦更是美食嘅集中地🙌🏻
所以下面电梯成日都打晒蛇饼🤭
今次专登嚟到观塘支持良心小店💛
入店之前都有量体温 同埋比店员用酒精喷晒全身✔️
装修系比较简陋 只有十多张小餐枱
系工厦食堂格局坐得唔系特别舒服🤔
不过环境都算干净明亮~
而且唔收加一服务费 要自助装水
小店主打慢煮 选择都几多🤩
有五款丼饭 分别有牛肉、豚肉、鸡肉三文鱼同银雪鱼😋
仲有冷热荞麦面、冻乌冬和不同小食( ´▽`)

1️⃣ 慢煮火炙牛腹扒丼 $𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
慢煮牛经过长时间嘅烹调通常价格都会贵啲🧐
而今次呢间竟然$100内有找😍
仲要送埋面豉汤 真系算几抵食!
表面堆满左整齐切片嘅牛腹扒真系好吸引😍
颜色粉嫩 份量算几多🐮
肉质唔算好软稔 但又未至于好韧🤤
上面仲有烤蒜蓉 黑芝麻碎同淋上日式烤肉酱汁
再根据建议食法将温泉蛋捞匀一齐食🤙🏻
味道都算唔错 但系无惊喜😕
酱汁味道普通 味道偏咸🧂
可能因为之前食过Sensory zero嘅澳洲M5+和牛肩肉温泉蛋饭觉得太好味😫所以有比较
不过价钱差成一倍 所以呢个都算系平价版牛丼饭😆

2️⃣ 慢煮三文鱼配牛油果丼 $𝟴𝟮 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
其实呢款我觉得仲好食过上面嘅慢煮牛丼饭🤣
炙烧三文鱼同牛油果嘅组合系几好味😋
虽然三文鱼份量唔多 但系肉质嫩滑🐟充满鱼油香
另外仲有火龙果粒、蕃茄粒、蟹籽同青瓜丝🥒
好多配料 再加上温泉蛋一只🥚
捞埋一齐食好丰富~
不过就冇乜酱汁 食落偏干ಥ_ಥ
味道系较为清淡 唔太适合重口味人士😅
不过食完之后先知原来可以任加饭同加汁😭
大家下次如果嚟食觉得𠮶饭太dry嘅话都可以叫店员加汁俾你‼️

💡整体嚟讲 呢间嘅慢煮丼性价比算几高👌🏻
虽然唔系超级好味 但系胜在份量多😗
价钱亲民 值得支持💛
骆驼漆大厦入边仲有其他黄店
食完个lunch就可以去Holam Bakery买千层蛋糕番去食😋

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 7/10
性价比💵: 7/10
打卡指数😍: 7/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 7/10
🍴: 慢煮屋
📍: 观塘开源道60号骆驼漆大厦3期11楼G室
🔍: 11:30-17:00,18:00-22:00(Mon-Sat); 12:00-17:00,18:00-22:00(Sun)

☞︎ 同地区餐厅 #hkhungryfoodie观塘
☞︎ 同类型餐厅 #hkhungryfoodie日式