2024-05-10
见到呢间越南餐厅喺筲箕湾后街新开无耐,睇餐牌价钱唔算贵,就坐低试吓~佢本身有两个二人餐 ($248 / $398) 可以拣,但果晚我地想食得light d,于是决定散叫😄1. 碳烧猪扒配扎肉捞檬 ($68)本身都钟意食捞檬,见到有碳烧两个字即刻被佢吸引咗🤣 块猪扒烧得好香口,外脆内嫩;扎肉都好食,而最有惊喜系佢既酸萝卜,偏重口味,岩哂我🤣🤣 值得一赞系份量好大碗,食极都仲有👍🏻 餐牌上有写「凡惠顾汤粉或捞檬,饮品可享半价」,所以我个椰青🥥只需要$24!2. 越式春卷 ($58)虽然一份只有3条,但系每条都大大条~仲送上大大块生菜俾你一齐食,食落无咁热气😆 个人推荐要加埋枱上面支鸡酱,感觉比平时既泰式辣酱更加惹味😋 老公见食脆口野就即刻叫返支蓝妹啤啤佢🍺 餐厅做紧优惠,酒精饮品买二送一,都几抵架🤣3. 青咖哩配香烤猪颈肉 ($128)全晚最贵既菜式~值得一赞既系真系有好多块猪颈肉🐷肉食者应该会钟意🤣 佢既猪颈肉系偏红,店员话系佢地既独家腌法,我地开头仲以为唔熟😝 食落就偏硬,可能系因为佢既腌制方法~而佢既青咖哩系偏汁状,同平时偏杰身预你可以点蒜蓉包果种做法好唔同🤣最后睇返张单发现佢系无加