2023-05-15
呢几日天气凉返d,即刻想打边炉,友人介绍左我黎铜锣湾既老锅台式火锅 😍蔬菜盘有好多唔同种类蔬菜同菌类,包括生菜,粟米,南瓜,鲜冬菇,娃娃菜同车厘茄等。生菜非常翠绿,南瓜煮完之后亦非常香甜。打边炉食咁多肉类,有返个蔬菜盘,减低肥腻感,食完都冇咁大罪恶感呀!美国梅花猪,就咁望落去唔太肥,啱晒我呢啲「健康人士」。猪肉肥瘦各有好处,肥既入口香滑,但瘦少少,肉味较香浓。本人就喜欢呢只肉味较浓既美国梅花猪,肉嫩但肉味突出,好食!美人拼酸菜白肉锅。美人锅,听个名都知系会食靓人既汤底,当然材料绝不欺场。入面有乌鸡,红枣,桃胶,菇类同蔬菜等等,一滚起就衬佢未衫「污染」之前即刻饮啖,真系好甜好滋补。而酸肉白肉锅,我都系第一次试,呢个传统台式火锅汤底,味道微酸,令人好开胃,酸菜味唔会太抢,唔会喧宾夺主,抢走其他食材既味道,可以试下呀。