2024-02-14
因为睇鼎爷介绍过呢间「水记」大排档,所以一直都想试吓。其实睇完节目后,我都有到过中环几次,可是,有些时候去到人太多啦,根本不想排。又有试过一次1点几去到,职员同我讲「咩都卖晒」啦!佢哋仲已经洗干净晒所有野!真系好夸张!中午时分,咩食材都卖光了!终于,今日早了到中环,不过都11:45去到水记。应该刚坐满了人,而前面排队人数大约15人左右。我和友人便觉得都可以等下,应该不会等太耐吧!我们不用30分钟,都唔等到有位。分别点了一碗「牛腩云吞河」,「牛杂面」,「炸鱼皮」,「炸云吞」。#牛腩都算「林」身,但牛味又不算好重!汤底都香,都好味,但不算是浓味个种,不过我自己喜欢💕。河粉正常。云吞真系一般,没虾。肉都香,但绝对不是爽滑云吞。我下次不会再点云吞。#炸云吞第一块都还好,食到其他时,皮已开始「林」,不太脆,有少少油。但开始食时,都可以😌。#炸鱼皮是很好食😋!推荐!没想到,连鱼皮鱼骨都炸都很香脆,很厉害👍🏻!好食!#牛杂面,友人话ok! 牛肚都好林,牛肠(大小)都好软身,好容易入口,好好食,没有牛膻味。牛杂面是不错,都好新鲜!
#炸鱼皮是很好食😋!推荐!
没想到,连鱼皮鱼骨都炸都很香脆,很厉害👍🏻!好食!