2021-10-04
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥蒸庐#红磡黄店💛•小妹成日都会系黄埔揾食,有日突然想饮茶,就去咗呢间成日经过都会见到嘅蒸庐(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~•🍤《晶莹虾饺皇》($34) 8.5/10每粒虾饺都好大粒好饱满!层皮好实唔会一夹起就烂,好烟韧٩(๑❛ᴗ❛๑)۶~虾肉好滑好嫩,食完仲想encore(๑˃̵ᴗ˂̵)و!!•🦀《蟹籽烧卖皇》($30) 8/10烧卖都系巧大粒(๑•̀ㅂ•́)و✧!猪肉味好重,有少少肥猪肉好有口感٩(ˊ࿀ˋ⋆)و不过就油腻咗少少~食一粒已经少饱^_^•🐮《姜葱牛柏叶》($34) 7/10牛柏叶相对比较清淡冇乜味(ง •̀_•́)ง而且都比较大旧,本身已经难咬,嚼咗劲耐先吞到(˚ ˃̣̣̥ω˂̣̣̥ )不过份量就巧多~•🐮《鲜竹牛肉球》($22) 8/10小妹唔太中意牛肉球,出面𠮶啲大多数好重马蹄味(>人<;)但呢度嘅牛肉球嘅马蹄比较碎!有口感得嚟唔会成口马蹄(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)牛肉味都好重٩(๑>∀<๑)۶同上面嘅点心一样都系大大粒巧有料(๑•̀∀- )و不过腐竹就好少,唔夹起啲牛肉球都见唔到ಠ_ಠ•🥕《瑶柱腊味萝卜糕》($30) 7/10萝卜糕就不过不失,唔会好烂,不过小妹觉得佢煎
蒸庐
#红磡黄店💛
🍤《晶莹虾饺皇》($34)
8.5/10
🦀《蟹籽烧卖皇》($30)
8/10
🐮《姜葱牛柏叶》($34)
7/10
🐮《鲜竹牛肉球》($22)
8/10
🥕《瑶柱腊味萝卜糕》($30)
7/10
萝卜糕就不过不失,唔会好烂,不过小妹觉得佢煎得唔够耐,小妹中意有少少㶶底(ง •̀_•́)ง同埋腊味唔多,食咗几啖先咬到一两粒╭( ・ㅂ・)و ̑̑整体都不错嘅ʕ •ᴥ•ʔ
呢度除咗有点心食,仲有普通茶记饮品,冻啡就$18,虽然有啲贵但就几好饮(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!下次会试多啲其他点心٩(๑❛ᴗ❛๑)۶~
٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍
蒸庐 (红磡)
红磡船澳街99F号黄埔新邨佳富楼地舖
💰人均消费:$50-$100
#foodie小妹_红磡 #红磡 #点心 #hkfoodie #蒸庐 #红磡黄店 #黄埔黄店 #饮茶 #黄店 #黄店💛