2024-10-22 437 浏览
人气内地浙江菜「绿茶」,登陆香港铜锣湾~平时深圳太多人排队都未有机会食到~今次则系本地食得到,平日晚市要排队,但唔算等好耐~而且Menu中有「🌟香港限定菜」!呢点有诚意同吸引🤩绿茶经典菜:🍗龙井烤鸡/🦐粉丝裹虾/🥢砂锅西施豆腐🍗龙井烤鸡大推!🌟以龙井、桂花同糖熏制而成~一开盖非常之香,香气扑鼻~仲腌得好入味,鸡皮香脆,肉质保持到嫩滑~就算系我钟意食鸡胸位,都系多汁Juicy唔会鞋口😋至于🦐粉丝裹虾同砂锅西施豆腐,都系🔥超级热辣辣上枱~前者即场开炉烹煮12分钟,侍应会过嚟帮手捞匀~开背虾够弹牙,但最吸引都系粉丝,入晒味劲正👍🏻后者砂锅豆腐,豆腐嫩滑,配上有咬口嘅肉粒等配料,一脆一嫩,绝佳配搭~香港限定:🌶️三色烧椒杭茄/🐮东坡小牛肉/🐷面饼酱香五花肉香港限定菜式都有好几款,烧椒杭茄冷盘嚟,3色椒带出唔同感觉嘅辣味,辣辣地好惹味🔥东坡小牛肉,以东坡肉嘅做法但换上牛肉,牛肉味浓亦都好软冧,配上咸甜嘅酱汁,精致嘅一件都已经满足~至于酱香五花肉系好有惊喜之作🌟佢系片皮鸭+咕噜肉嘅合体变奏版~入面嘅肉换上炸过脆口嘅五花肉,配上饼皮青瓜丝等解油腻~好食到1个人都可以清1碟😜甜品:🩷西湖桂花藕粉/💚海苔

人气内地浙江菜「绿茶」,登陆香港铜锣湾~
平时深圳太多人排队都未有机会食到~
今次则系本地食得到,平日晚市要排队,但唔算等好耐~
而且Menu中有「🌟香港限定菜」!呢点有诚意同吸引🤩

绿茶经典菜:🍗龙井烤鸡/🦐粉丝裹虾/🥢砂锅西施豆腐

🍗龙井烤鸡大推!🌟以龙井、桂花同糖熏制而成~
一开盖非常之香,香气扑鼻~
仲腌得好入味,鸡皮香脆,肉质保持到嫩滑~
就算系我钟意食鸡胸位,都系多汁Juicy唔会鞋口😋
至于🦐粉丝裹虾同砂锅西施豆腐,都系🔥超级热辣辣上枱~
前者即场开炉烹煮12分钟,侍应会过嚟帮手捞匀~
开背虾够弹牙,但最吸引都系粉丝,入晒味劲正👍🏻

香港限定:🌶️三色烧椒杭茄/🐮东坡小牛肉/🐷面饼酱香五花肉
入面嘅肉换上炸过脆口嘅五花肉,配上饼皮青瓜丝等解油腻~
好食到1个人都可以清1碟😜

甜品:🩷西湖桂花藕粉/💚海苔松仁芝麻球
桂花藕粉淡粉色好靓,唔太甜带淡淡桂花香~
至于海苔松仁芝麻球,呢款煎堆仔好好食😋
热辣辣又脆,入面烟韧,咸甜当中松子又带点咬口,估唔到原来用紫菜做馅系咁特别~
  • 龙井烤鸡
  • 面饼酱香五花肉