2021-05-20 382 浏览
今日再黎!粉岭联和虚泰国菜食晏因为寻日帮衬完走果阵见到隔离枱碟海南鸡饭好正咁 所以覆卓 利申我不是这间舖头打手或者系应邀试食今日天气依然咁热 不过门口都系一样有好多附近既打工仔黎排队食晏 例排等左十分钟咁上下就有位 一入去基本都知自己想食乜 都无乜点拎起个menu睇 而我今次就叫左个海南鸡饭(多饭)同我最爱既泰tea海南鸡饭$45 当店员拎个海南鸡饭我面前时有啲失望 系因为佢转走左我个油饭(可能因为我叫多饭?落单果阵店员亦都无讲明 我都无寻根究底 反正就好肚饿 加上店内又多客 店员得两个都唔得闲招呼 无为再提出问题 增加佢地工作量)我个食法系即时就拎起个汁 一下就倒哂落啲鸡到 每啖都鸡连汁送饭咁放入口 可能我碟鸡比较瘦 食落无乜鸡油 而瘦既关系 鸡皮同鸡肉之间个啫喱都唔觉有(对海南鸡有啲要求既你实知我讲乜🤪) 而且佢比个白饭我 我觉得整体上系好唔满足 不过虽然佢鸡较瘦 但都唔会好鞋 保持鲜嫩 而且佢个值钱老实讲又唔系贵 其实都抵食泰tea$18杯泰tea个size好似细杯左啲 心谂又有冰 实*绝两啖就无哂 饮落点知其实佢冰唔系塞满 但都好够冻 而味道就同正宗泰tea差少少 因为依度既泰
今日再黎!粉岭联和虚泰国菜食晏

海南鸡饭$45

泰tea$18
杯泰tea个size好似细杯左啲 心谂又有冰 实*绝两啖就无哂 饮落点知其实佢冰唔系塞满 但都好够冻 而味道就同正宗泰tea差少少 因为依度既泰tea无咁甜 确实系岩香港人口味 因为去衬泰国饮一杯都惊有糖尿 而口味家野就见仁见智 我都系中意饮到糖尿既感觉 (这才是正宗泰tea)
  • 海南鸡饭