2024-09-24 432 浏览
越来越多日本回转寿司店落户香港,先有寿司郎,后有はま寿司和鲜选寿司,前者巳抢占平价寿司半壁江山了,而后两者无以为继,はま寿司到现在开分店都衹闻楼梯响,而鲜选在一轮扩充后亦陆续结业剩下海之恋一间,现今香港经济低迷,两𩠌饭门庭若市,难得仲有日本公司还有雄心壮志进军香港,实在勇气可嘉。 正所谓新屎坑三日香,开张之日已经大排长龙,不过太古出名多日本人,喺呢度开店实冇输嘅,系唔知够唔够比舖租啫,到步之日才发现,楼上嘅板长已执笠了,一鸡死一鸡呜,且看呢度有乜特别先。 先讲环境,远看门面光鲜亮丽,比起日本店或台湾店的日本风格,多了一丝香港味道,少了一些日本味道,而食物方面,今日点了: 间八,味道清爽,带点鱼香,作为第一碟印象Ok 赤贝:爽脆鲜甜,很难想像呢碟嘢55蚊,扺食得黎新鲜 昆布渍平目鱼:好少有回转寿司店做呢啲功夫嘢,大概系将平目鱼放企昆布上,将昆布的旨昧渗入鱼中,通常系高级鮨店才会做,呢样嘢值得加分,平目的清爽加上昆布的味道,隐约食出鱼的旨味。 旨味平目鱼:在比目鱼上加上木鱼花,比起刚才的昆布渍更浓鱼味。 金目鲷:又系一款高级食材,到底我系咪食紧回转寿司
间八,味道清爽,带点鱼香,作为第一碟印象Ok

赤贝:爽脆鲜甜,很难想像呢碟嘢55蚊,扺食得黎新鲜

金目鲷:又系一款高级食材,到底我系咪食紧回转寿司架!味道平均,系一件可以食多几件嘅寿司,用了汤霜皮造り的造法,将金目鲷的甜味引出来。

生北寄贝:味道鲜甜,比起赤贝冇咁爽,但佢嘅甜味比赤贝有过之而无不及。

酱油渍甜虾:呢个叫我唔使点豉油,虽然卖成30蚊,但虾身算大只,豉油咸甜适中,又系一道旨味之选。

纹甲乌贼柚子:在纹甲鱿鱼上加了点盐和柚子,将味蕾清新一番。

醋渍鲭鱼箱押:在鲭鱼上加上白板昆布,是一道很传统的江户前寿司,鲭鱼腌渍得宜,没有过度腌渍,加上昆布调和,食出东京湾鱼贩前的感觉。

特大熟虾寿司:呢个纯粹见佢写特大想睇佢有几大,味道唔错,冇乜特别调理,和之前那几道比了下去。

酱渍吞拿鱼:又系一道江户前寿司,酱油的腌渍将吞拿鱼的鱼味引发出来而又不会太咸是很难的,这里处理得唔错而呢道寿司更是本人的喜爱。

海胆:用的是日本马粪海胆,但唔算特别出色,考虑到佢价钱45蚊就一定收货啦,呢个虽然唔算最好,但冇臭味所以都欣赏佢嘅(本人很一讨厌食臭或苦的海胆),算系合格。

仲有其他食物如:小肌,中吞拿鱼腩,鱼汤,炸竹轮乌冬,但呢度剩系可以出12张相所以出唔到。
小肌:呢个不过不失啦,喜欢食小肌嘅一试无妨。
中とろ:如果说吞拿鱼最喜爱部位,我的答案一定系中とろ,就好似叉烧嘅半肥瘦咁,又有鱼味又有鱼嘅脂肪。
鱼汤:鱼味好浓,好似乜鱼都喺晒里面咁。
总括黎讲呢间系唔错,从食物的制作可以看出师傅们的心机,听讲日本𠮶边会表演即场㓥鱼,唔知呢间会唔会呢?
2024-09-19
等候时间
40 分钟 (堂食)
  • 旨味平目鱼
  • 鱼味噌汤