2022-11-18
Fine Dinner 比人感觉就觉得超贵咁,但呢间系跑马地性价比高,质素仲要相当ok嘅。入面环境气氛好有feel,$680/1 set冇咩好挑剔。值得一提系佢哋只有网上订座同埋要先比订金, 不过个过程都好流畅方便。同埋不接受Walk-in讲番啲嘢食先, 第一道菜系羊肚菌忌廉蘑菇汤 蘑菇汤绝对真材实料用了蘑菇煮制,质感厚实,带有颗粒感,菌味浓厚。吞落去嘅时候又非常顺滑, 咁丰富。 为整个体验打响头炮。跟住嘅系手工黑松露带子酥摆盘精美。酥皮听餐厅讲系自家制嘅,切开大大粒带子。围边嘅酱汁是用上带子裙边和波特酒打成,味道具层次。接下来系我觉得成餐饭最正嘅慢煮鲜鲍鱼伴鲍鱼肝酱即日新鲜购入嘅南非鲍鱼。已预先为食客切开咗一片片,真系刀都唔洗用,鲍鱼口感爽脆。酱汁用上了鲍鱼肝赡和昆布汁调制,配上清爽的鲍鱼,真无得弹。第四道菜系白花胶伴法式藜麦白汁老实讲白花胶本身的味道清新唔太浓, 初头甚至比我有不大讨好的感觉,但配带咸香的鱼子酱和带有藜麦白汁,大大增加层次感, 配上香脆嘅藜麦, 不禁佩服厨师嘅心思同埋可以令到花胶变得咁出色。接近饭局嘅尾声 系一道令人饱肚嘅菜色---新派意大利饭由三款唔同口味既汁整出
同埋不接受Walk-in
讲番啲嘢食先, 第一道菜系羊肚菌忌廉蘑菇汤
吞落去嘅时候又非常顺滑, 咁丰富。 为整个体验打响头炮。
羊肚菌忌廉蘑菇汤
跟住嘅系手工黑松露带子酥
手工黑松露带子酥
接下来系我觉得成餐饭最正嘅慢煮鲜鲍鱼伴鲍鱼肝酱
慢煮鲜鲍鱼伴鲍鱼肝酱
第四道菜系白花胶伴法式藜麦白汁
白花胶伴法式藜麦白汁
接近饭局嘅尾声 系一道令人饱肚嘅菜色---新派意大利饭
由三款唔同口味既汁整出嚟嘅risotto,各有特色。由味道较淡既鱼子酱配忌廉意大利饭食起,口感creamy,配上鱼子酱刚刚好!然后再食鲍鱼配鲍鱼汁,味道香浓入味。最后既三文鱼籽配烧汁意大利饭,鲜味十足, 估唔到烧汁可以配合意大利饭。
最后既甜品系手工鹅肝雪糕,我从未食过鹅肝雪糕咁就一于试一试,雪糕由餐厅讲都系由厨师亲手制造绝对唔系出边嘅工厂大量生产嘅, 食落口感幼滑,有好香嘅牛奶味,鹅肝味唔会太浓,Good呀!!!