2020-08-26
1940 浏览
⭐️DALLOYAU (尖沙咀)⭐️话说小妹上个星期中好想系星期六喺尖沙咀high tea,但系打咗去好多间到问,都冇晒位☹️。揾吓揾吓,小妹揾到D一间可以walk in嘅high tea😍,食物味道都唔错,价钱都唔系好贵,值得一试☺️。⭐️福冈限定Afternoon Tea Set ($268/1人)⭐️ 包了咸点4款、甜点5款、1杯咖啡或茶,同平时既下午茶相比,感觉份量细啲,不过食落又几饱同几好味。🔽茶架最下层:🥐迷你火腿芝士牛角包 牛角包几酥脆,亦有啖啖牛油香。牛角包入面有芝士同火腿做馅,食落都几rich🥪鸭肝三文治鸭肝的味道咸香几浓,细细件,几易入口🧁原味及提子英式松饼闻到少少牛油香味,内里湿软,都OK〰️茶架的中层:🐟烟三文鱼烟三文鱼几大块,加埋个米饼底,都几好食🦐大虾芒果番茄挞 依个味道吾系好深刻,净系记得只大虾都几弹牙,食到芒果粒🍎林檎味噌苹果酥苹果酥几酥脆,唔算油腻,内馅软滑,甜得来又有少少咸,几得意🔝茶架最上层:🍵豆腐抹茶泡芙 泡芙好饱满,泡芙表面有抹茶粉,食起上黎有浓郁的豆腐味🍓福冈士多啤梨马卡龙吾算好甜,几好,但吾太食到士多啤梨味🍰玫瑰歌剧院蛋糕 最甜嘅一件甜品,但系口感几丰富
⭐️DALLOYAU (尖沙咀)⭐️
🔽茶架最下层:
🥐迷你火腿芝士牛角包
🥪鸭肝三文治
鸭肝的味道咸香几浓,细细件,几易入口
🧁原味及提子英式松饼
闻到少少牛油香味,内里湿软,都OK
〰️茶架的中层:
🐟烟三文鱼
烟三文鱼几大块,加埋个米饼底,都几好食
🦐大虾芒果番茄挞
依个味道吾系好深刻,净系记得只大虾都几弹牙,食到芒果粒
🍎林檎味噌苹果酥
苹果酥几酥脆,唔算油腻,内馅软滑,甜得来又有少少咸,几得意
🔝茶架最上层:
🍵豆腐抹茶泡芙
泡芙好饱满,泡芙表面有抹茶粉,食起上黎有浓郁的豆腐味
🍓福冈士多啤梨马卡龙
吾算好甜,几好,但吾太食到士多啤梨味
🍰玫瑰歌剧院蛋糕
最甜嘅一件甜品,但系口感几丰富!入面有朱古力同蛋糕。
另外,用细碟仔上既
🥞福冈夏柑法式班戟
法国橙酒炮制既班戟用左金箔作装饰,表面放有少量柑皮,甘香清甜
🕋环境指数:7/10
店舖较细,装修舒服,梳化颜色都好靓,但系冇海景🌊
😋美味指数:7/10
性价比吾错,d野食都ok ga喇
👩🏻🌾服务指数:7/10
好多客人,侍应比较少
🤑抵食指数:7/10
价钱合理
🙋🏻♀️推介指数:8/10
中价位嘅hightea,性价比都OK,系排队排得耐啲
📍地址:尖沙咀广东道3-27号海港城港威商场3楼GW3220号舖
——港人当自煮——