2020-11-03 2210 浏览
对上一次出嚟旺角食饭已经喺年初细佬嘅生日饭,一来觉得旺角太多人,二来由于疫情关系,就更加避咗啲人多嘅地区。今次若非出嚟旺角买嘢,恐怕都未有过嚟呢边嘅机会,完成任务,经过这家糖水铺「仁芝初」,觉得个名几得意,加上晌门口睇睇,卖嘅都喺较传统嘅糖水,定价又算相宜,就食碗糖水先走。其实,晌门口已经睇到内笼唔大,都喺十零个位,查实食糖水嘅人流转数快,加上会有唔少外卖生意,都真喺唔需要太大地方。实际上,主要都喺二人枱为主,最有趣相信喺店主啲英雄模型珍藏,放咗唔少晌墙上,骤眼睇真喺唔似糖水铺。小弟就几钟意佢哋张餐牌,面页嘅灰底暗花好有本土味,都喺日常见到嘅物件;而内页嘅糖水款式,全以手绘出各款糖水,且画得甚像真、甚有个性。冰糖炖木瓜 $28秋风起,有啲凉意,想润啲,就试咗款炖木瓜,不过,讲真吖,卖得$28都唔会真喺炖出嚟。然而,入口糖水嘅感觉都算清润,又无过甜,而木瓜味道清甜,确喺秋凉嘅佳选。蛋花马蹄露 $26好耐无见过呢款怀旧嘅糖水,所以,买碗返去俾老婆试试,再者,外卖有9折嘛,而外卖非用胶碗,而用上较环保,但成本较贵且嘅纸碗,抵赞。至于个糖水,蛋花打得靓仔,马蹄又切成细粒,爽口清甜,都好食。依家
冰糖炖木瓜 $28

冰糖炖木瓜
冰糖炖木瓜
蛋花马蹄露 $26

蛋花马蹄露
依家卖呢类传统糖水嘅铺头可谓卖少见少喇,年轻一辈亦未必欣赏,但人始终钟意食嘢,尤其好嘢,所以,我成日讲,只要食物做得好,总有翻头客,生意先长做长有
$28 (其他)