2021-10-04
2021年10月2日 晴男朋友话想食日本野, openrice 揾左一阵见到中环呢间几有feel 又有表演睇咁, 早一个月又打左过黎book (好怕冇位), 仲留左个和牛三文治同炙烧他他。餐厅门口比较矮, 要乌低身入同出, 枱之间都保留左足够距离, 唔会好迫, 坐得都几舒服。夜晚8 点前原来系happy hour, 饮品买一送一, 几抵㖞, 于是一黎到就叫杯酒先。楯野川子 芒果酒 $78饮落好似果汁咁, 甜甜地有芒果味, 好易入口, 几好味。炙烧味噌刺身他他 $88店员黎到会用火枪系你面前烧, 好有视觉效果。紫菜配他他+蛋黄味道好夹, 唔会漏, 同今朝个他他感觉又唔同, 好好味。和牛三文治 $268面包烘到好脆, 和牛炸到外脆内软, 入口多汁而且好香烧汁味, 好似食紧burger 咁。因为有烧汁牛味唔会太出, 但系食落去有种幸福感, 好好食啊。蟹味噌甲罗烧 $98有其他配料食落有点单调, 用黎夹他他食又几好食。甲罗烧味道适中唔会好咸, 蟹味鲜甜, 如果配埋饼干就好了。坐坐下就到8 点, 趁happy hour 完之前叫多杯酒。 獭祭二割三分 $158酒唔洗我评, 反正我都唔识评。好饮
楯野川子 芒果酒
饮落好似果汁咁, 甜甜地有芒果味, 好易入口, 几好味。
炙烧味噌刺身他他
店员黎到会用火枪系你面前烧, 好有视觉效果。
和牛三文治
蟹味噌甲罗烧
獭祭二割三分
酒唔洗我评, 反正我都唔识评。好饮就是了。
满足寿司
都真系几满足, 有齐吞拿鱼蓉, 海胆, 蟹肉, 鱼籽, 拿吞鱼粒。下面系青瓜小巻, 配埋上面ge 鱼生都唔会漏, 幸福感又来了。海胆好鲜甜, 全部材料都好多, 真系好满足。
厚扬日本豆腐
虽然睇落只系普通ge 炸豆腐, 但却好出色。外脆肉软, 豆腐好滑, 店员会同你讲用边枝豉油, 而豆腐侧边仲有d 木鱼碎同姜蓉俾你夹埋一齐食。我个人喜欢配姜蓉, 有少少辣辣地刺激味蕾好开胃。而男朋友就中意配木鱼碎。
禾秆草烧鲣鱼
店员有d 黎自日本, 而表演个阵日文讲解再广东话翻译, 就好似去左日本旅行咁。
男朋友对于我今日ge 安排都好满意呢。