之前我去食过越南菜同西餐,对于佢地食物嘅水准我100%安心~哈哈!今次大长征去到中环店!听讲佢系银杏馆第一间铺~位置起歌赋街,附近有PMQ,远少少有新打卡点-大馆,其实几岩同朋友去行下影下相,之后上去食野~起鸭巴甸街转入去,右转歌赋街直行到近街尾位置就到,其实离远都会见到佢有一个易拉架放左出门口,中环店有两层,唔知系咪因为中环本身都系个中西汇集嘅地方,哩间铺外型都几中西融合,用左霓虹灯整左个Gingko House,无错~就系银杏馆嘅英文名!今次订咗个「花馔套餐」~同朋友一行两人所以就拣左无饭个款~入面我最期待嘅系桂花鸡同香酥骨!桂花鸡真系鸡又有鸡味~桂花有桂花味~唔系讲笑,啖啖嫩滑鸡肉,渗出清香桂花味!而有机洛神花冰梅香酥骨~系我同朋友一致好评!本身我就好钟意洛神花嘅制品,加入去香酥骨道煮,真系无得顶!香脆!酸甜!开胃!肉骨比例平均~钟意"吮"骨头嘅朋友一定赞!另外仲有翡翠菊花鱼卷同翠塘菊花扒有机豆腐。两款都拣咗以菊花入馔,菊花清香,配清淡菜式就唔怕抢味,鱼卷上面放咗蟹籽呀,加埋个蛋白茨汁,鱼肉嫩滑唔腥!翠塘豆腐就好多料~有虾粒菇粒元贝粒!其实配饭真系一流,但套餐本身已经好多款菜,为

桂花鸡

有机洛神花冰梅香酥骨

翡翠菊花鱼卷

翠塘豆腐就好多料~有虾粒菇粒元贝粒!其实配饭真系一流,但套餐本身已经好多款菜,为咗唔好浪费,我地都唔敢叫白饭,哈哈!
翠塘菊花扒有机豆腐

入面仲有款茉莉花京葱孜然牛柳,重口味嘅朋友就岩哂!牛柳最怕煮过龙~师傅就煮得岩岩好~肉质淋~唔会好韧口!
茉莉花京葱孜然牛柳

啊~仲有一入嚟就有花茶同虫草花怀杞水鸭汤!水鸭汤系盅上,原汁原味!好想再要多盅!花茶系乌龙茶,茶壶入面好多花~哈哈!好似个花园仔呀~其实佢款款菜都有食用花,成件事都真系好"花花世界"~

迎宾花茶
虫草花怀杞水鸭汤

最后系饭后甜品-相思红豆杞子桂花糕~唔系太甜,桂花糕入面包住红豆同杞子,杞子明目~大大粒好好味~本身个粽亦好香桂花味,为整个套餐画上完美句号!

相思红豆杞子桂花糕

整体来说,份量大用料足,一定食完好满足!花嘅主题都好明显,因为佢地用咗食用花入馔,本身起烹调嘅时候都加入左花去烹调,所以有啲菜式都有花香味道,味道较淡的都可以同食用花夹埋酱汁去食,唔会有违和感~
2019-04-28
桂花鸡