2009-10-19
每次到西贡,都必定会预留一餐(早餐、午餐或下午茶)到呢间咖啡店叹吓咖啡。还记得第一次…漫无目的走到远离市中心少许嘅一条小巷,走得累了,想找个地方坐坐,附近嘅海鲜店唔啱feel,走番去市中心嘅coffee shop又好似少少远,正想走回之际见到小巷中央有间别致嘅咖啡店,太好了。虽然店内坐位不多,但环境好relax。平时饮开Starbucks较浓嘅咖啡,都比较难喺其他地方饮到有自己一定要求嘅咖啡。呢间随缘试到嘅咖啡店就令我去完一次又一次(一家大细又好、三五知己又好,两口子又好)。佢地煮嘅咖啡,确实非常用心,有认真钻研过。今次拣咗个面餐($38),有一丁面、一杯饮品同一个甜品。叫咗黑椒火鸡一丁面、蜂蜜姜汁泡沫咖啡(+$7)、甜品系雪糕。虽然个面餐好似同其他茶餐厅一样,有一丁面、有饮品、无甜品,廿几蚊,但食物上枱嘅时候,就可以感受𠮶份跟茶餐厅不一样嘅认真。坦白讲,一丁面来来去去都系𠮶个面、𠮶包味精粉,点都唔会俾你煮到好出神入化,但有无用心去煮就另外一回事。看来好基本,但(大)部份茶餐厅唔系无煎香啲餐肉就系一丁面未煮好就上枱等你自己浸下先,好似预咗你食食吓自己都会淋咁,仲有啲连味精粉就咁放喺个面
今次拣咗个面餐($38),有一丁面、一杯饮品同一个甜品。叫咗黑椒火鸡一丁面、蜂蜜姜汁泡沫咖啡(+$7)、甜品系雪糕。虽然个面餐好似同其他茶餐厅一样,有一丁面、有饮品、无甜品,廿几蚊,但食物上枱嘅时候,就可以感受𠮶份跟茶餐厅不一样嘅认真。坦白讲,一丁面来来去去都系𠮶个面、𠮶包味精粉,点都唔会俾你煮到好出神入化,但有无用心去煮就另外一回事。看来好基本,但(大)部份茶餐厅唔系无煎香啲餐肉就系一丁面未煮好就上枱等你自己浸下先,好似预咗你食食吓自己都会淋咁,仲有啲连味精粉就咁放喺个面底等你自己搞「晕」…呢碗面,黑椒火鸡肠煎得好香,一丁面软硬适中。 就系咁简单。
由于位置较市中心有一点距离,没有市中心𠮶种热闹嘈杂,确实可以悠闲地放松一下。