2019-07-15
彩晶轩系食一间食过好多次嘅酒楼。我咁钟意试新嘢,点解对佢嘅咁情有独钟?就系因为佢嘅餐牌成日都会有变化,久唔久就会有新点心推出。衬住假期我又嚟到去试新品啦。花雕酒香煲仔叉烧包上菜时 ,点心姐姐会喺煲面淋些少花雕酒, 成个煲就会炸炸声作响。 食落虽然冇花雕酒味,但系叉烧包里面嘅馅系好味嘅,加上煲底嘅热力,令到包皮有种似生煎包嘅口感。百吃不厌咸水角虽然今次唔系好热 ,依然食到个皮系脆既,馅料调味亦都好食。醒胃山楂肠呢个系我千辛万苦,排除万难先俾我点嘅一个点心 。点解?净系听个名都知伏啦🤣 但系我呢啲试伏专员,有不到黄河心不成嘅心态,一定要点黎试。点心一上枱,我就疑惑,份量点解会有咁多嘅?!会唔会系冇人点全部畀晒我食🤣。佢系似马蹄糕嘅质地,外型系芝麻卷嘅形状。味道方面系正常,有山楂嘅味道,有少少酸酸甜甜。 肠粉上面淋咗山楂碎, 个人都觉得ok唔会难食。不过为左乎合咸点嘅角色, 佢似乎混合咗少少葱油黎蒸,带有葱油香味,但食得多会反而有少少漏。系咪将佢做翻一个甜品会唔会更好?金粟赛螃蟹搞内有粟米同蛋白, 调味较清淡但一样好食。彭公豆腐水晶包内有豆腐碎同鸡髀菇, 调味唔错几好食。班兰椰汁糕班兰味同椰
我咁钟意试新嘢,点解对佢嘅咁情有独钟?
花雕酒香煲仔叉烧包
百吃不厌咸水角
虽然今次唔系好热 ,依然食到个皮系脆既,馅料调味亦都好食。
醒胃山楂肠
。
金粟赛螃蟹搞
内有粟米同蛋白, 调味较清淡但一样好食。
彭公豆腐水晶包
内有豆腐碎同鸡髀菇, 调味唔错几好食。
班兰椰汁糕
班兰味同椰汁味都较弱, 八蚊一嚿性价比就唔高。
清香玫瑰糕
半透明玫瑰红色嘅糕, 里面混有玫瑰花瓣 。整体上都算清清甜甜,合格。 同样地8蚊一嚿可以再俾大嚿少少啰。
下次再试第d