2022-05-29
屋企人最钟意食中菜,趁着疫情好啲又可以带屋企人去食吓饭喇今次拣咗位于铜锣湾嘅''悦'' 系Lubuds旗下的高级粤菜馆 一入去也带到比我舒服的感觉快啲睇吓有咩食先豉油皇香煎日本淮山 估唔到咁样食都几香脆日本准山鲜嫩爽口 带点豉油豆香很开胃金沙鸭红 呢一道有惊喜 酥脆嘅外皮入边包住嫩滑鸭红,而鸭红味道鲜美 加上咸蛋黄味道咸香三样嘢夹埋一齐好夹好好食 令到我一粒接一粒停不下来大红片皮乳猪 乳猪皮烧得好似薯片般香脆 入口松化乳猪肉鲜嫩肉味浓 正!黑蒜海玉竹炖猪展呢度汤一打开个盖芬香扑鼻 啖汤入口甘甜美味 饮下有一阵阵黑蒜头独有的甘甜味充满整个口腔 呢碗汤饮完喉咙好舒服海鲜杂菜煲 虾球同鲜鱿鱼没有雪味味道鲜美 汤底咸味也恰到砂窝生拆蟹粉炒饭打开砂窝盖热气洋溢 十分开心 加埋蟹粉拌匀先食也on top加一点☺️ 蟹膏的香浓 加埋蟹肉 带子的鲜 认真滋味!而且饭粒炒得粒粒分明干身也不油腻 ,满足!怀旧黑糖糕 最后几饱都忍不住来一份甜品黑糖糕质地松软 咬开黑糖味很香浓但不是死甜Nice!
又可以带屋企人去食吓饭喇
快啲睇吓有咩食先
豉油皇香煎日本淮山 估唔到咁样食都几香脆
日本准山鲜嫩爽口 带点豉油豆香很开胃
三样嘢夹埋一齐好夹好好食 令到我一粒接一粒停不下来
大红片皮乳猪
乳猪皮烧得好似薯片般香脆 入口松化
乳猪肉鲜嫩肉味浓 正!
黑蒜海玉竹炖猪展
呢度汤一打开个盖芬香扑鼻