2025-02-16
天龙咖喱2月14日情人节,单身嘅我当然要揾美食陪我,今年我揾咗只牛陪我过情人节,大家应该听过「爱你爱到杀死你」,仲记得上次入到元朗食厚切牛脷,一食就回味无穷,「天龙咖哩」入面嘅牛脷系我情人,今次系我第二次回访呢间餐厅,希望将来我会揾到肯陪我一齐食牛脷嘅真情人啦!呢间「天龙咖哩」门口系有一级,轮椅人士如果要入去食嘅话,记得自备斜板,入面空间虽然唔系好大,但都容纳到我咁大部嘅轮椅,店员仲好好招呼,钟意食咖哩嘅你记得要嚟试下啦!1.咖哩厚切牛脷饭$59+伤柠乐$13(9.5/10)呢碟咖哩厚切牛脷饭个牛脷劲厚劲大块,牛脷有3大旧,今次牛脷咬落有少少韧,咖哩味非常香浓,辣度又唔会食到流鼻水,白饭份量够多,足够两个人食,钟意食牛脷嘅你真系要试下啦!伤柠乐:呢杯伤柠乐入面有两种柠檬,黄柠檬同青柠檬,再加埋一罐可口可乐,唔算太酸,饮到我唔会太伤心,哈哈!2.咖哩滑牛肉饭$59+青柠柑桔蜜$8(9.5/10)呢碟咖哩滑牛肉饭个牛肉真系几嫩滑,牛肉片都唔少,大约有10片牛肉片,咖哩味非常香浓,辣度又唔会食到流鼻水,白饭份量够多,足够两个人食,整体唔错!青柠柑桔蜜:呢杯青柠柑桔蜜唔会太酸,又唔会太甜,味道
1.咖哩厚切牛脷饭$59+伤柠乐$13(9.5/10)
2.咖哩滑牛肉饭$59+青柠柑桔蜜$8(9.5/10)
青柠柑桔蜜:呢杯青柠柑桔蜜唔会太酸,又唔会太甜,味道啱啱好,唔错!
3.唐扬鱿鱼须$48(9.5/10)
呢碟唐扬鱿鱼须炸得好脆身,鱿鱼须份量都多,大约有10旧鱿鱼须,唔错!
4.孜然羊架(2件)$78(8.5/10)
呢碟孜然羊架一共有2大旧羊架,孜然粉唔算落得多,整体味道啱啱好,今次羊架无上次咁肥,肉质仲有少少硬,食落就无膻味,都几唔错!
2人总共价钱$265
个人口味总评分:9.25/10
@curryten_
地址:元朗合益路17-53号合益中心地下23号舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#天龙咖喱 #合益中心 #元朗 #元朗好去处 #元朗美食 #咖哩牛脷饭 #咖哩滑牛肉饭 #相机食先 #香港美食 #hkig #hkboy #hkkol #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong