2023-12-23 117 浏览
一踏入荃湾嘅一生悬面,就闻到一阵阵香味扑鼻而来。首先试𠮶款『牡蛎沾面』成碟嘅蚝仔简直肥嘟嘟,金黄色嘅外表烧得啱啱好,一啖落去即刻感觉到爆汁嘅快感💦。面条拣咗硬一点,食落更加有嚼劲,每条面吸满咗浓浓嘅蚝味汤汁,令人一次过满足到视觉同味觉嘅享受😋!跟住嚟咗个海老沾面,汤头上面撒满咗莹亮嘅樱花虾,个汤一试真系正!放一啲面入去,豚肉香口,脂膏逐滴溶入汤中,越食越涮嘴!蛋又做到溏心,perfect!至于个鸡软骨棒,呢个我就有啲惊喜啦,啖啖肉,松脆嘅口感加上少少葱花同沙律酱,简直系鸡味嘅party。至于唐扬就无甚出彩,味道普通,但都算食得过。最后嗌咗杯绿茶可乐,搞创新感觉,绿色嘅样子好吸引人,味道就真系可乐味偏重,不过微微嘅绿茶香气带嚟咗清新感;另一杯白桃乌龙就系清甜爽口嘅结尾。总括来讲,试完呢间面店,觉得佢啲配料同汤底搭配得宜,每样小食都有自己嘅特色,食物整体卖相同味道都算系抵食。下次仲想返嚟试其他款😍!