2015-12-09
是晚被邀请同识饮识食嘅友人去食西班牙菜,原本都系谂住食下tapas𠮶啲嘢,点知成晚带比我嘅就系惊喜无限!今晚既晚餐系wine pairing dinner 黎,基本上由前菜开始,每一道菜都会配一杯酒,有红酒有白酒.前菜系黑毛猪火腿,呢度嘅黑毛猪火腿好讲究,食之前佢带我去望下只火腿,然后有西班牙籍嘅厨师介绍只火腿边一个部份打边一个部份,原来每一个部份嘅口感同埋设法都唔同味道都有啲分别嘅,今日可以安排左火腿嘅四个部份俾我哋食,包括有近骨位,火腿嘅上面同埋底部,同埋火腿最顶顶𠮶个位,切出嚟嘅文理同埋脂肪分布都有分别,佢介绍我哋有由最近骨既地方开始食,然后食上面,底部最尾先食顶𠮶个位,火腿仲配一杯香槟,简直就系一级享受!Iberico ham 够晒咸香,个人比较钟意偏瘦嘅位置,可以食到火腿嘅原味,喺呢度食有四个位置比你比较就知道自己钟意食边一个部份多啲,第日就会识叫啦!Tapas 系生蚝,佢用咗少少分子料理嘅做法,一只配上咗伏特加酒泡沫,另一只配上左西班牙橄榄油炒蔬菜,西班牙生蚝第一次食唔算好咸亦都唔系美国好好creamy 咁 ,系鲜甜而爽身嘅蚝,两个食法各有各好味,伏特加酒泡沫𠮶个带有少少轻
食西餐有时最神奇嘅地方系食到一半有时会有个甜品俾你清一清个口,今日呢一个就犀利喇,系一个啫喱,忌廉同埋雪芭嘅组合.
今晚嘅主角西班牙红虾出场!
以上几个主菜都系配一杯红酒 .
多谢友人嘅安排,令我过咗一个非常愉快嘅西班牙之夜!