2020-02-05
放工同先生上朋友到拜年加探BB,先喺附近揾个地方填饱肚皮,之前喺附近食酸菜鱼嘅时候已经有留意呢间小店,因为佢嘅装修好特别,店名一睇就知系台湾菜。门面唔算大,但入面地方宽敞,座位之间空间好够,感觉光猛整洁。肉燥饭系食台湾菜必叫,有大小两个份量,见价钱咁平担心叫小嘅会得两啖唔够食,于是拣咗大,一上菜就俾佢吓亲,大嘅竟然系平时正餐嘅份量,而且肉燥份量都唔少,卤得够入味,仲有半只卤蛋,性价比超高。另一样必叫嘅系大肠面线,一直好怀念阿宗面线,终于可以止下痒。大碗份量又系多到吓亲,我哋仲另外叫咗几样嘢,上咗两样已经有啲担心食唔哂。猪大肠几入味,份量适中;面线吸收哂汤嘅鲜味,食多啲都唔会腻。红烧牛三宝面嘅汤底中规中矩,但胜在三宝软腍入味。牛𦟌半筋半肉,口感丰富,而且牛味香浓。牛肚亦同样入味,口感软腍,质素中上。虽然同样都系台式小食,但蛋饼唔系四围都有,难得见到有,当然要试下,馅料都有几个选择,我哋拣咗芝士肉松。入面包住满满嘅肉松,一定要趁热食,入口有淡淡嘅芝士味,蛋香四溢,令人满足。因为既想食甜不辣,又想食花枝丸,所以最后拣咗呢份炸物拼盘,虽然其貌不扬,但惊喜处处,特别系炸甜不辣,外面炸得香脆,内里
红烧牛三宝面嘅汤底中规中矩,但胜在三宝软腍入味。
牛𦟌半筋半肉,口感丰富,而且牛味香浓。
牛肚亦同样入味,口感软腍,质素中上。
因为既想食甜不辣,又想食花枝丸,所以最后拣咗呢份炸物拼盘,虽然其貌不扬,但惊喜处处,特别系炸甜不辣,外面炸得香脆,内里口感软糯,味道微甜,百吃不厌,我一路食一路赞。
花枝丸同样优质,味道鲜美,口感弹牙,外皮炸得香脆然后洒上少许椒盐,零舍香口。
餐厅食物份量多,价钱合理,而且质素唔错,特别系炸物同蛋饼,好有惊喜。