2022-11-14 373 浏览
难得黎到粉岭,一于试下好出名既群记。呢度装修好似八九十年代咁,用红纸毛笔字写上菜式名,同埋系冇冷气嘅。好彩佢𠮶日都唔算好热,佢嘅风扇其实都系几大风。不过炎炎夏日的话,未必系一个好嘅选择。讲返食物先,因为我系一个人黎,叫咗佢最出名嘅牛丸猪手面+可乐。牛丸食得出系自家造,新鲜不过牛味唔算突出;猪手整到好软,唔系好浓味果种,少少调味;汤底都系属于比较清淡𠮶款,所以都忍唔住加少少本身跟埋嘅辣椒油。个辣椒油简直系神来之笔,令到成碗面生色不少,相信过辣椒油都系自家制,平时嘅辣椒油好少会有一种蒜蓉嘅味道,辣椒油亦都可能比出面一般冇咁辣,由于个辣椒油太出色,埋单𠮶阵问佢哋可唔可以买一樽,佢哋用咗个外卖兜毕咗一半俾我(HKD70/半斤)。

牛丸猪手面
  • 辣椒油