2008-12-09 38 浏览
今晚依然夜放工,回到红磡已近10点,成条街都几冷清,唯独仲有几间食肆灯火通明,尤其系呢间更是座无虚席,因为门口以煲仔饭招徕。正想离开老细话隔篱铺位都系佢地,个边比较人少,坐落叫咗个膶肠鸡煲仔饭($30),即叫即煲,等咗十零分钟就到都算快,食煲仔饭应该唔好立即揭盖俾佢焗十分八分钟,等D饭收番干水就唔会太湿或者生米,因为太饿认唔著唔够五分钟就开盖,D饭果然太湿而且仲有少少生米,非战之罪唔可以怪人只怪自已心急。价钱虽平但材料唔少,鸡都好多件但系无乜味,膶肠好香但好多肥猪肉,仲有菜同冬菇,食到尾仲有惊喜因为有饭焦。其实都好满意,不过有位阿姐要赶收工,不停催赶食客,有D客食完想睇吓电视都俾佢闹,叫人唔好阻佢收工,佢话已经做咗12个钟乜都够喇!阿姐唔好以为净系得你辛苦,我都朝九晚九啦,今时今日应该俾D心机做,唔好同老细赶客,到无客个时你想做都无得你做。
  • 煲仔饭