原本约咗朋友喺呢间店坐吓,食件蛋糕,饮杯嘢。朋友临时改地㸃,唯有回家前去买两件蛋糕外卖返屋企食,以解心瘾。买咗1件招牌草莓西瓜蛋糕, 另外1件朱古力香蕉蛋糕。 首先食件淡味d嘅招牌草苺西瓜蛋糕,西瓜当然系主角之一, 放置在蛋糕中间, 更用上洛神花加入草莓做成果冻,杏仁饼底,配上玫瑰味忌廉等, 一层一层铺叠起来。 食起来会有西瓜嘅清爽, 果冻嘅Q弹, 忌廉嘅滑,加上杏仁饼底。但对我嗜甜嘅人来讲,味道始终偏淡。 跟住再食朱古力香蕉蛋糕。朱古力海绵蛋糕底,铺上香蕉加朱古力Mousse, 顶层加多层焦糖Mousse 。朱古力经常会配上香蕉呢种生果,是相当match 嘅配搭。食起来, 朱古力有㸃不足,但质地松软,味道会较西瓜蛋糕甜。呢到部份蛋糕会以麸质, 生铜, 素食为卖点之一。 对一些想吃蛋糕, 但又想食得较为健康嘅人来讲, 会是一个不错嘅选择。

招牌草莓西瓜蛋糕

朱古力香蕉蛋糕