2017-09-16 229 浏览
究竟三个大忙人要约几耐先会约得到出黎呢?答案就冇特定既,但系我同两个朋友就系约咗好耐先约得成。XD回忆下,原来大家对上一次相约,已经系两年前既事!(唔好问我地点解可以咁忙?XD)今次,大家难得约到,就相约系观塘。先打算食D野,所以就系附近揾野食。 因为朋友好想食蛋饼,所以特登找到呢间食台式野。一开始跟住个地址揾,揾到一间只卖饮品既铺面,当堂呆咗,间餐厅呢?原来铺面有贴告示,教我地点去间餐厅,可能系好多人都会揾唔到啦~XD间餐厅系要系停车场兜入去,同朋友兜入去既时候,我争D miss咗个入口,系朋友发现先,一个绝不起眼既入口!一入到去就觉得D装潢好怀旧,好有风味!我地就系坐系呢D位,感觉自己好似坐咗时光机咁返咗去以前咁,争D就大嗌︰「店小二!」XD入面既招牌大大只字写住「阿元来了」!D食物系台湾既价钱,不过系要俾港币。想食平D,唯有去台湾!朋友叫咗鲁肉饭,大赞好味!不过略嫌细碗咗D。另一个FRD叫咗香菇肉羹面,碗面上到枱先发现D肉羹系好大粒,又好味,啖啖肉,好正!我就叫咗台湾担仔粿条,除咗D肉碎之外,有丸,有虾,又有半只蛋,配料十足!夹起D粿条,唔会好易散,唔难夹。D粿条浸系D汤入面,唔

一入到去就觉得D装潢好怀旧,好有风味!

入面既招牌大大只字写住「阿元来了」!

D食物系台湾既价钱,不过系要俾港币。想食平D,唯有去台湾!
鲁肉饭
朋友叫咗鲁肉饭,大赞好味!不过略嫌细碗咗D。
香菇肉羹面
台湾担仔粿条

我就叫咗台湾担仔粿条,除咗D肉碎之外,有丸,有虾,又有半只蛋,配料十足!夹起D粿条,唔会好易散,唔难夹。D粿条浸系D汤入面,唔会因而变淋,keep住爽口,一啖食落去,就知道D汤汁唔系流既,好够味!无论系口感定系味道都系令人回味,值得encore~
茉香珍珠奶茶
食台湾野,就好想饮埋台湾饮品,所以叫咗杯茉香珍珠奶茶,唔错!
就咁一碗粿条,一杯野饮,我已经好满足啦!
九份芋圆(温)
朋友唔够食,叫多碗九份芋圆,有温同埋冷选择,朋友叫咗碗温既,评分唔错。

本身想食蛋饼,但系五点半前先有,唯有下次早D黎食!

食完呢餐,我想念台湾了!
2017-08-07
鲁肉饭