2020-06-30 690 浏览
今个Happy Friday选择简简单单食个面,因为想今晚再食宵夜。呢间系低调小店、地点位置于较净嘅小街,好有日本小店的感觉。大概7点左右到达,唔驶等位,店内每枱分别摆左透明玻璃杯同冰柠檬水,呢个摆法令我好欣赏,好有日本感觉,因为平时日本嘅拉面店都系咁每款沾面已包含半熟蛋、叉烧、紫菜、青葱及味笋,如果觉得唔够,可以加钱追加另外枱上亦附有沾面小知识,好贴心,就算第一次食沾面都知道要点享用👍🏻蕃茄红油沾面面口感偏硬有咬感,蕃茄味好浓、带小小酸,食到粒粒蕃茄、够诚意👍🏻红油带轻微辣感,如图所见葱量都好多,不过老公好钟意食葱,所以再追加多一碟😂要赞下个半熟蛋,中间做到有流心效果,好想再叫多只黎食🤤食完面可以叫店员加木鱼汤,加左汤后中和左蕃茄酸味,饮到蕃茄味之余又饮到木鱼汤味,各有各精彩,又唔会抢对方镜黑蒜油豚骨沾面浓味之选,劲重黑蒜油味,但正因为浓味所以略为较咸,头几啖当然觉得惹味,但食到尾声会觉得咸,加汤之后虽然有中和少许咸味,但都只能够饮少少小店服务都算细心,开头唔知每款沾面已有配料,一问之下先知,店员都细心解答;另外由于黑蒜油沾面加汤后老公饮左几啖就停手,店员之后留意到以为佢未加汤,都有
呢间系低调小店、地点位置于较净嘅小街,好有日本小店的感觉。

蕃茄红油沾面
要赞下个半熟蛋,中间做到有流心效果,好想再叫多只黎食🤤

黑蒜油豚骨沾面
黑蒜油豚骨沾面

另外由于黑蒜油沾面加汤后老公饮左几啖就停手,店员之后留意到以为佢未加汤,都有上前主动问要否加汤。
总括嚟讲都值得一试。
2020-06-26
  • 黑蒜油豚骨沾面