2019-10-21
今日同朋友起旺角上完堂次后想食日本拉面 所以我地就黎到位于旺角既拉面来去到餐厅一打开餐牌发现拉面既款色系好多 仲有好多款仲要好特别!好似有金、木、水、火、土分别代表左唔同款色既拉面今次我同朋友分别拣左土入面既熊本黑蒜油豚骨拉面同埋极上海老吟酿拉面 都好特别极上海老吟酿拉面呢一款拉面既汤底系超浓郁 暂时系我食过最浓郁既拉面 好适合想试浓厚汤底既朋友 分别用左甜虾、海虎虾、虾味增同埋日本清酒去烹调 所以每一啖汤底都散发住海虾嘅鲜味 虾球鲜甜爽口 最欣赏系拉面既挂汤程度好好 每一条拉面都包住浓浓既虾味 令人一试难忘!起香港真系好少试到熊本黑蒜油豚骨拉面豚骨汤底入口熬制出浓郁嘅胶原蛋白 奶白色既豚骨汤面再加入味道浓郁嘅黑蒜油 两者配搭得好唔错 每一啖都系口感顺滑 满口浓香 拉面面质亦好弹牙 好推介呢款拉面!嘴对嘴脆炸蒜香墨鱼咀炸至金黄色香脆可口既墨鱼咀配合拉面食最夹 好欣赏墨鱼咀既脆粉好薄 外皮轻轻包住每粒墨鱼咀 一啖一粒 令人完全食唔停口 香脆嘅蒜粒亦提升左墨鱼咀嘅味道抹茶汽水黎自日本空运到港既抹茶汽水又点可以唔试 一饮就觉得几特别 因为汽水散发住清清地既抹茶香 但又唔会盖过汽水既味道 几特
好似有金、木、水、火、土分别代表左唔同款色既拉面
极上海老吟酿拉面
熊本黑蒜油豚骨拉面
嘴对嘴脆炸蒜香墨鱼咀
抹茶汽水
黎自日本空运到港既抹茶汽水又点可以唔试 一饮就觉得几特别 因为汽水散发住清清地既抹茶香 但又唔会盖过汽水既味道 几特别