1K
2018-02-05 1567 浏览
曾经喺大坑店见过佢地家嘅蛋糕已经想食,到人地都执左,我都仲未试过(笑)。到而家喺朗豪坊都有分店,更加方便,周六番公司前买左两件作为下午茶。戚风有相当多口味,柚子、玫瑰、伯爵茶、抹茶、芝士、栗子、草莓、热情果、香蕉、开心果、朱古力等,定价$50/54,供应款式某部分系随季节而定。花多眼乱之际,都感激店员好主动介绍。戚风size细细一件,定价稍高,但味道真系相当唔错,强调无添加防腐剂、香精,而且好多食材都有日本直送,例如忌廉、面粉。日本柚子 $50戚风口感非常蓬松软绵,弹性好高,湿润度适中,唔会太黏,亦唔会好似食风咁轻盈,平衡刚好。戚风通心,里面加有鲜忌廉,奶油味香滑,甜而不腻柚子由高知县直送,果然招牌之一,味道清香,蛋糕中亦有明显柚子粒,口感丰富。面头嘅士多啤梨同蓝莓都好香甜。法国玫瑰 $54面头有一朵可爱嘅玫瑰,不过味道一般,好似通左风嘅饼干,玫瑰味有点假忌廉唧满中心,红莓清甜。戚风明显冇柚子𠮶款咁湿润,略为干身,口感有啲似糙米,并非滑溜,幸好食落都系好松。花味嘅甜品唔系个个喜好,个人觉得柚子较为出色餐牌:

日本柚子 $50
戚风通心,里面加有鲜忌廉,奶油味香滑,甜而不腻

日本柚子

法国玫瑰 $54
忌廉唧满中心,红莓清甜。
花味嘅甜品唔系个个喜好,个人觉得柚子较为出色

法国玫瑰

餐牌: