2016-02-22
新年期间朋友约出来食饭逗利士,就戈约咗去食番本。餐厅晚市真系好热闹,好在有订位。拎住一叠落单纸大家开始进入疯狂状态,但我地都系一班眼阔肚窄的人。我们呢班日本食物爱好者,当叫刺身:三文鱼、白肉拖罗、希灵鱼,八爪鱼,赤贝,甜虾,带子。刺身份量好足,落单几多来几多,我地总数叫咗2次,刺身新鲜,最好系带子唔系切到细细粒。仲有好少有的白肉拖罗,食落真系好鲜甜。 再来一些特别d的寿司:吞拿鱼海胆、鹅肝带子呢2种寿司都系比较少食到,平日食吞拿鱼都会觉得佢系鲜红色一片,今次系似碎上加埋海胆,两种唔同的鲜味撞埋一齐,估唔到系夹到的,吞拿的鱼味有点海胆的酱味。 最后食返少少热野中和一下,日式炸芝士年糕,芝士年糕食落香口,里面芝士好溶心的感觉。烧帆立贝味道一般,帆立贝口感弹牙,可惜调味唔够。 饮品都好多选择:汽水、果汁、凉茶
再来一些特别d的寿司:吞拿鱼海胆、鹅肝带子
饮品都好多选择:汽水、果汁、凉茶