2019-07-06 4052 浏览
这间食店我第一次到。其实很久已经想去一次。因为这间建筑物睇相时很美。旧式茶居充满味道。但因为本人对长沙湾那边唔太熟悉。又唔多机会再晚上到那边饮茶。所以都只系想去,没有行动。最近在网路上得知这食店即将搬迁,如果再唔试一次。可能就再无机会。刚好最近我返夜,那就和同事K到这边试试饮夜茶啦。我到附近都唔系太容易找到。因为其实这间酒楼都好低调。唔会好似大商场一样,好多射灯。如果唔系朋友远处见到。可能行过都未知。虽然黑暗得令人寒心。但想当年应该这里都很繁华。香港每日都在变。说回食物方面:我和朋友K今次点了几个点心,包括:烧卖、凤爪、凤爪排骨饭、牛肉肠粉烧卖就正正常常。我可以接受。凤爪都可以,佢哋落豆卜做底,那些豆卜比凤爪更入味。凤爪排骨饭很好吃😋饭粒粒粒分明。无论饭和排骨都热腾腾。可能因为那些茶客,大部分都系低下阶层,大家都想食得饱饱。变相令饭的出货率上升。所以很新鲜。肠粉都系这里夜茶的招牌菜。我地选择了牛肉肠,都可以。如果用手制角度,那些肠皮算厚身。不过就唔太热⋯可能放左一段时间⋯其实我和朋友都无回忆在这间食店。所以我无咩可以讲话咩唔舍得、集体回忆,但都希望在这里留下足迹。在这里我睇唔到咩人情味

说回食物方面:

牛肉肠

其实我和朋友都无回忆在这间食店。所以我无咩可以讲话咩唔舍得、集体回忆,但都希望在这里留下足迹。在这里我睇唔到咩人情味。只睇到一个个疲劳嘅身躯。默默地吃著热腾腾的点心。在香港工作到零晨的时候。
其实大家都很累了。

老实说这里的点心唔算太平。服务都唔算太欣勤。食物安全都唔算太妥善。但食物品质都还可以。
2019-06-19
$54 (宵夜)
牛肉肠
  • 凤爪排骨饭