2018-01-04
人真系好化学! 早排返阿妈屋企做冬时,仲见到隔离单位的陈生好神气和我打招呼,估唔到隔咗个几礼拜,佢就中咗风,被送到明爱医院深切治疗病房。昨晚陪阿妈和家姐到医院探佢,见佢插晒喉,昏迷不醒,周身仲驳晒仪器,我哋嘅心情当堂 down 到一个点。明明见佢平日肥狮大只、声如洪钟,依家见佢郁都唔郁,我哋望住陈太都唔知讲咩好,只好连声安慰,祝陈生早日康复!离开医院之后,家姐话要提振一下大家,就带我哋行去福荣街这间卖点不是环境装修靓、也不是招呼服务好,而是吃真材实料广东小炒的一间老店。果然,门面唔多讨好。店内装修残旧。食客多是大叔。家姐大派定心丸地话,识食嘅人先至会识来呢道。楼面阿姐粒声唔出放低个菜牌、一壶水。一盘筷子、杯和碗,同埋一张空白的写菜纸就行咗去。家姐对住我打个眼色,示意这里的特色是要客人自己嚟,洗杯、洗碗、洗筷子、斟水,甚至连写菜都是自己嚟。我心谂,如果啲客人唔识写字咪唔使食,又或者写错字咪大件事! 之不过,规矩就系规矩,想食好嘢就要乖乖地就范,动手写菜单。【白果猪肚汤 $90】: 阿姐又是粒声唔出捧来一个奶白色的猪肚汤。白果、猪肚、腐竹、黑胡椒,好足料,超好味!【香煎墨鱼饼 $100】:
果然,门面唔多讨好。
店内装修残旧。
食客多是大叔。
家姐大派定心丸地话,识食嘅人先至会识来呢道。
【香煎墨鱼饼 $100】: 货真价实十二块,两面煎成金黄色,可口又弹牙,点埋个酱汁,就无得输。
【蚬芥鲮鱼球 $90】: 炸得非常香口,咬落原来仲有一粒原只虾米。加埋个蚬芥汁,真系一绝。
【南乳一字骨 $90】: 虽然同菜牌上的照片有明显出入,但系都好入味,炸得都好松化。
【海鲜杂菜煲 $90】: 又是以材料取胜,最美味的是浸满上汤的粉丝。
阿妈要食饭,老人家就系咁,所以叫多两个靓仔一齐share。
埋单唔收加一,拎张单出去揾个哥哥仔俾钱就掂。
咁多嘢食都只系四百八,平均每人都只系百二蚊,小数目,我请啦!