2022-07-29
「想食就食系列」今晚由男朋友发板,佢就拣左食呢间日式omakase😃呢间餐厅嘅环境有别于一般木系色调,反以黑色时尚感,比我有种浪漫优雅嘅感觉👍🏻坐底一阵,已经为我哋端上前菜!⭐️有酸酸口味嘅水云,一食已经好开胃⭐️有肉质清爽嘅荣螺,不过味道有少少苦……⭐️有清甜脆感嘅白粟米⭐️有微微风干过嘅海老🦐呢度嘅刺身份量比一般餐厅多,一件寿司上面有几块刺身😍「鲈鱼」上面有橙黄色嘅乌鱼子,香味浓郁不死咸,食到鲜味甜味😋令鲈鱼嘅鲜味更上一层楼!「赤崎生蚝」呢只蚝不得了,肥美大只,口感爽口,正😋「帆立贝寿司」帆立贝下面有紫海胆,味道鲜上加鲜,令味蕾变得更奢华👍🏻「池鱼」呢款池鱼嘅体脂有10%以上,配上无花果汁+芝华+葱,成个感觉好丰富,有层次感🤩「北海道甜虾白虾寿司」爽甜甜虾同绵滑白虾cross over原来味道咁perfect㗎❤️「白海胆杯」几层嘅白海胆推埋一齐,甘甜味道非常浓郁,口感细滑,好赞呀😍「赤身酱油渍」呢个赤身用左熟成法,用左清油、酱油腌左20日, 但酱油味唔会好浓,反而更能带出鱼嘅鲜味,熟成左嘅赤身比平时更易入口,无左好浓嘅腥味😍而且口感更软滑!「无筋大拖罗」用左紫菜包住左大拖罗,紫菜非常香脆👍
今晚由男朋友发板,佢就拣左食呢间日式omakase😃
坐底一阵,已经为我哋端上前菜!
⭐️有酸酸口味嘅水云,一食已经好开胃
⭐️有肉质清爽嘅荣螺,不过味道有少少苦……
⭐️有清甜脆感嘅白粟米
⭐️有微微风干过嘅海老🦐
呢度嘅刺身份量比一般餐厅多,一件寿司上面有几块刺身😍
「赤崎生蚝」呢只蚝不得了,肥美大只,口感爽口,正😋
「无筋大拖罗」用左紫菜包住左大拖罗,紫菜非常香脆👍🏻无筋嘅拖罗最好食❤️口感好滑,有入口即溶嘅感觉!
「海鲜汤」平时系omakase餐厅食完寿司刺身后,都一定会有碗热腾腾嘅味噌汤,但味噌汤太浓味,我一般都唔太有兴趣😛
但呢个海鲜汤正正岩哂我口味😍 满满都是海鲜嘅清甜味😋
结尾系紫薯蛋糕+日本蜜瓜
烘焙绿茶有消滞感,烘焙味非常突出,真系好想拎埋啲茶叶返屋企冲😃